Podelitev policijskih pooblastil vojski je pretirana, odvečna in protiustavna

Notranji minister Aleš Hojs in državni sekretar na ministrstvu Franc Breznik sta skupaj s predstavnikom policije poslanski skupini Levica danes predstavila predlog za aktivacijo 37.a člena Zakona o obrambi, s katerim namerava Vlada RS vojski v prihodnjem tednu podeliti policijska pooblastila. Po predstavitvi vladnih razlogov za aktivacijo vojske s policijskimi pooblastili za varovanje države in nadzor nad prebivalci in prebivalkami Slovenije v Levici še bolj trdno zagovarjamo stališče, da je ukrep aktivacije 37.a člena pretiran, nepotreben in za povrh še protiustaven. Zato ga mora Državni zbor zavrniti.

Vladni predlog podeljevanja policijskih pooblastil vojski je protiustaven

Predstavniki Vlade RS so danes tudi sami priznali, da ne obstajajo utemeljeni razlogi za aktivacijo skrajnega ukrepa, ki ga predstavlja 37.a člen Zakona o obrambi. Poleg tega, da ukrep utemeljujejo na “psiholoških učinkih”, so povsem odkrito napovedali, da bodo s sklepom omogočili nezakonito in protiustavno ravnanje vojske. Sporni 37.a člen povsem jasno in nedvoumno določa, da smejo vojaki policijska pooblastila uporabljati le izjemoma, le skupaj s policijo in le pri širšem varovanju državne meje. Ne glede na to Vlada RS zdaj predlaga, naj vojska nadzor meje in pooblastila uporablja samostojno (brez prisotnosti policije), po potrebi in ne izjemoma. Ob tem menijo, da je pojem “širše varovanje meje” nedoločen in da se lahko območje delovanja vojske in uporabe pooblastil določi glede na potrebe. 

Naša predvidevanja so bila torej povsem pravilna, naše nasprotovanje pa je danes še bolj utemeljeno. Aktivacija je popolnoma neutemeljena, zakonske in ustavne zahteve za aktivacijo niso izpolnjene, varnostne razmere pa se niso spremenile. Vojaki že od leta 2016 sodelujejo pri varovanju meje, le policijskih pooblastil nimajo. Kapacitete naj raje preusmerijo v sodelovanje pri boju z epidemijo, s katero se soočamo, in zagotavljanje pomoči vsem, ki jo potrebujejo.

Odkrite avtoritarne težnje vlade Janeza Janše 

Ker se je izkazalo, da ukrep ni le pretiran in nepotreben, pač pa celo nezakonit, se v Levici skupaj s številnimi prebivalkami in prebivalci Slovenije sprašujemo, kakšen je v resnici namen in smisel podeljevanja policijskih pooblastil vojski. V preteklih dneh, od imenovanja za predsednika vlade do danes, smo bili priča temu, kako Janez Janša nastalo situacijo sistematično izkorišča za krepitev svoje avtoritarnosti – na čelu z napadi na neodvisnost medijev. To so ponovno potrdila tudi današnja stališča ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa, ki je prostodušno razlagal, da je želel takoj uzakoniti t. i. pushbacke, torej eksplicitno uzakoniti kršitev temeljev mednarodnega in humanitarnega prava. Ob tem je povedal, da mu je to za zdaj preprečila vladna služba za zakonodajo, vendar verjame, da bodo to v prihodosti vseeno uspeli narediti.

Od včeraj je jasno, da Janeza Janšo pri aktivaciji 37.a člena podpira tudi predsednik države Borut Pahor. Zato v Levici še enkrat opozarjamo širšo javnost, da je podeljevanje policijskih pooblastil vojski, s katerimi se vzpostavlja nadzor vojske nad prebivalci in prebivalkami lastne države brez podlage in objektivnih razlogov oz. “na zalogo”, nevaren precedens za demokratične procese. 

Namesto grožnje, da bo vojska prevzela nadzor in sodelovala pri obvladovanju skupin in množic, bi vlada lahko angažirala vojsko za sodelovanje pri zagotavljanju prve pomoči in nujne medicinske opreme, nudenju pomoči ogroženim in prizadetim prebivalcem ter pri zagotavljanju osnovnih pogojev za življenje, za kar ne potrebuje nobenih posebnih pooblastil.

Levica ponovno poziva SD in LMŠ, da skupaj zavarujemo osnove demokratične ureditve

Podeljevanje policijskih pooblastil vojski za nadzor nad lastnimi državljani nedvomno spada med zgrešene prioritete te vlade v času krize, ki ima lahko širše posledice. V Levici zato k sodelovanju in skupnemu nasprotovanju aktivaciji 37.a člena ZObr še enkrat pozivamo opozicijske stranke LMŠ, SD in SAB. Ker imamo omenjene poslanske skupine več kot ⅓ poslancev v Državnem zboru, lahko skupaj preprečimo sprejetje tega protiustavnega in za demokratično ureditev škodljivega ukrepa. 

Za komentar vladnega predloga po predstavitvenem sestanku je na voljo poslanec Levice Miha Kordiš. Za uskladitev termina se obrnite na PR Nikola Janović Kolenc 031 607 871.

Deli.