Pobuda treh morij

Te dni v Ljubljani poteka srečanje multilaterale “Pobuda treh morij”, ki povezuje gospodarske projekte med Baltikom, Sredozemljem in Črnim morjem.

Projekti, s katerimi se ukvarjajo udeleženci srečanja, med drugim vključujejo izgradnjo terminalov za utekočinjen zemeljski plin na otoku Krk in v pristanišču Ploče v naši bližnji soseščini ter vrste podobnih infrastrukturnih projektov vzdolž celotne vertikale sodelujočih držav.

Glede na geopolitične preference držav pobudnic je jasno, da izza foruma stoji predvsem želja po zmanjšanju odvisnosti od ruskih energentov, ki jih nadomesti povečanje kapacitet za uvoz s frackingom počrpanega zemeljskega plina iz ZDA.

Leporečenje o izpolnjevanju okoljskih ciljev izpade popolnoma prazno, če mu sledi gospodarsko srečanje, na katerem politične in gospodarske elite zadovoljno podpisujejo vedno nove sporazume, namenjene prouzvodnji, transportu in porabi fosilnih goriv.

Pobuda treh morij je multilaterala ogljične družbe in geopolitike fosilnih goriv, ki jo v Levici odločno zavračamo. Proti politiki fosilnih lobijev in plinskih carjev, ki nas potiskajo v podnebni zlom!

Deli.