Po vetu delodajalcev ponovno potrjen dvig postavke za študentsko delo 

Odbor za finance Državnega zbora je danes soglasno spet potrdil dvig urne postavke za študentsko delo na 4,56 evra na uro. Zakon, ki ga je predlagala Levica, mora tako po vetu v Državnem svetu prestati le še ponovno glasovanje na plenarni seji Državnega zbora.

V Levici smo na podlagi sporazuma z vlado Marjana Šarca že pred časom predlagali, da se  študentska urna postavka uskladi z minimalno plačo, tako da se dvigne na 5 evrov neto. Po več mesecih usklajevanj smo dosegli zvišanje na 4,76 evra. To višino so s sklepom potrdile vse koalicijske poslanske skupine. Vendar je koalicija prelomila tudi to obljubo in izglasovala 20 centov nižji dvig minimalne urne postavke za študente. Navkljub temu se bo glede na danes ponovno potrjeni predlog postavka, ki se je od leta 2015 do danes v bruto znesku dvignila le za 39 centov ali za 8,6 %, dvignila za 51 centov ali za 10,4 %. Dodatno se bo minimalna urna postavka usklajevala tudi z višanjem minimalne plače, kar smo prav tako zagotovili v Levici.

Predlog Levice

5 € / uro

Prvotni dogovor Levice in koalicije

4,76 € / uro

Višina, na katero so na koncu pristali poslanci koalicije

4,56 € / uro

Vendar delodajalci in državni svetniki, ki zagovarjajo njihove interese, študentkam in študentom ne privoščijo niti teh 4,56 evra neto na uro. Državni svet je namreč prejšnji teden izglasoval veto na zakon, ki zvišuje minimalno postavko. Pri tem je jasno, v čigavem interesu je bil veto izglasovan – v sebičnem interesu najhujšega tipa kapitalistov in njihovih zastopnikov. Veto je bil izglasovan izključno zaradi strahu pred povečanimi stroški študentskega dela in posledično – sicer majhno – izgubo dobičkov. Ne v imenu študentov, ampak v imenu kapitala, ki sliši na ime Trgovinska zbornica Slovenije, Gospodarska zbornica Slovenije, Obrtno podjetniška zbornica Slovenije, Združenje delodajalcev Slovenije in Združenje podjetnikov Slovenije. Kot pri dvigu minimalne plače delodajalci z nasprotovanjem dvigu študentske urne postavke sporočajo, da svojih rekordnih dobičkov tudi v prihodnje nočejo deliti z delavkami in delavci, ki te dobičke ustvarjajo.

Danes je bil navkljub nasprotovanju Državnega sveta zakon z 11 glasovi za in nobenim proti spet potrjen. To je dobra popotnica za glasovanje na plenarni seji naslednji teden, kjer bo zakon potreboval absolutno podporo, torej vsaj 46 glasov poslank in poslancev. V prvem krogu jih je za zakon glasovalo 55.

Deli.