Prvi odziv na PKP7

Da vlada samo tri tedne po sprejetju PKP6 v parlament pošilja sedmi protikoronski paket (PKP7), je še en dokaz, da ni sposobna načrtnega in sistematičnega soočanja z epidemijo ne z zdravstveno, socialno in gospodarsko krizo, ki jo je povzročila. Da je Slovenija v svetovnem vrhu po številu smrti na milijon prebivalcev, ni naključje, ampak posledica delovanja vlade Janeza Janše. S PKP7 vlada ponovno ponuja ukrepe, ki ne delujejo, ter poleg prednovoletnih daril, s katerimi se želi obdržati na oblasti, vpeljuje še vrsto spornih določil. Če smo za prejšnje protikoronske pakete trdili, da vsebujejo podtaknjence, lahko za zadnjega ocenimo, da je podtaknjenec zakon sam.

Čeprav smo sredi ene najhujših zdravstvenih kriz v zgodovini, vlada nanjo ponovno odgovarja z spremembami zakonodaje, ki z epidemijo nima nikakršne zveze. Tako na primer spreminjajo:

  • Zakon o nevladnih organizacijah: ukinja sistemski vir financiranja nevladnih organizacij z jasnim namenom utišati in izstradati kritične glasove v državi;  
  • Zakon o delovnih razmerjih: brez soglasja in vednosti socialnih partnerjev dajejo delodajalcem novo možnost odpuščanja starejših delavcev; 
  • Zakon o verski svobodi: verskim uslužbencem zagotavljajo trajno financiranje prispevkov za socialno varnost od osnove v višini povprečne plače.

To pa je zgolj vrh ledene gore, med drugim je v zakonu namerava, da bi – dva meseca po sprejetju zakona o zaprtju trgovin ob nedeljah – trgovine dve nedelji spet odprli, in sicer 27.12. Ter 3.1. Tu pa se samo še enkrat razkrije vsa nesposobnost vlade: 27.12. trgovine zagotovo ne bodo odprte, saj bo zakon v obravnavi šele 29.12. 

Drugače povedano: medtem, ko so v Nemčiji v začetku decembra povedali, kakšen bo korona režim do 10. januarja, Janševa vlada ne zna niti izračunati, kdaj mora zakon v obravnavo, da bi bili ukrepi lahko izvedeni.

Deli.