Zdravniški ceh izkoristil mlade zdravnike za dvig plač najbolje plačane skupine v državi!

Koalicija je predlagala, da se med protikoronske ukrepe (PKP-10) uvrsti odprava omejitve na največ 57. razred plačni razred za zdravnike in zobozdravnike. To pomeni, da je združenje Fides, potem ko se je tedne sklicevalo na mlade zdravnike, zdaj izsililo dvig stropa za daleč najbolje plačano skupino v državi.

Predlog predstavlja dokončni udarec za že tako temeljito načeto plačno lestvico javnega sektorja in je darilo za najbolje plačane zdravnike, ki jih Fides tako vneto zastopa. Na drugi strani ukrep ne bo prinesel nikakršnih koristi ne mladim zdravnikom, kaj šele medicinskim sestram, negovalcem in ostalemu podplačanemu in preobremenjenemu osebju, ki se nahaja na prvih frontah boja proti epidemiji.

Ukrep je darilo daleč najbolje plačani skupini v državi

Ko gre za zdravnike v najvišjih plačnih razredih, govorimo o skupini, ki prejema nesporno najvišje dohodke v državi:

  • Če pogledamo javno dostopne podatke o skupni višini izplačane plače, lahko ugotovimo, da se v mesecu septembru 2021 na seznamu 50 najvišjih izplačil v državi nahaja kar 46 zdravnikov.
  • Najvišje izplačano plačilo je 15.344 evrov bruto, ki si jo je najbolje plačani zdravnik zaslužil ob sočasnem opravljanju treh služb skupaj (ZD Izola, ZD Piran in ZD Koper). »Najslabše« plačani zdravnik med petdeseterico je še vedno zaslužil slabih 10.000 evrov.
  • Še večje anomalije so se dogajale v času prejemanja dodatkov zaradi razglašene epidemije. Ker so ti dodatki določeni v odstotkih od plače, so seveda največje koristi pobrali najbolje plačani, ki so prejeli tudi po nekaj tisoč eurov dodatkov, medtem ko so medicinske sestre in drugi zdravstveni delavci prejeli po nekaj 100 ali celo zgolj nekaj 10 evrov.

Izsiljevanje Fides v času epidemije je nemoralno

Bogatenje in povečevanje privilegijev že tako najbolje plačanih v času hude zdravstvene krize je nemoralno. Še bolj sprevrženo je, da se upravičenost ukrepa utemeljuje z višino plač mladih zdravnikov, ki od dviga stropa za najvišje plačane ne bodo imeli nič. Enako kot je sprevrženo, da se ponižuje kader v zdravstveni negi – ko se je dvignilo plače podplačanim in kronično preobremenjenim medicinskim sestram, je predsednik Fides Konrad Kuštrin odločitev pospremil z besedami, da gre za “žalitev za vrednotenje dela zdravnikov.”

Koalicijski amandma pomeni tudi dodaten poseg na pogorišče socialnega dialoga, saj v celoti zaobide sindikate. Tovrstno postopanje je nedopustno in pomeni suspenz vseh demokratičnih standardov in ustaljenih postopkov sindikalnega delovanja ter omogoča nadaljnje izsiljevanje s strani lobija, ki že ves čas deluje zgolj in izključno za interese ozke skupine najbolje plačanih zdravnikov, nikoli pa za mlade zdravnike in druge, veliko slabše plačane delavce v zdravstvenem sistemu.

Deli.