Podpora protestom taksistov

V Levici podpiramo protest taksistov!
Vozniki taksijev svoje delo opravljajo že celotno epidemijo. Ko je javni promet stal, jih je vlada celo obvezala, da morajo prevoze opravljati. Celih enajst mesecev jih po zdravju ni vprašal nihče. V zahvalo in priznanje jih ne čakajo boljše pogodbe in višje plače.
Namesto izboljšanja položaja jim je vlada s ponedeljkom naprtila še hitra testiranja in čakanje na negativen izvid vsakih 72 ur, kar jim vzame toliko časa, da s preostankom delavnika ne zmorejo preživeti. Eno testiranje na teden še prenesejo, pravijo. Dveh nikakor.
Novi pogoji za opravljanje taksi službe v epidemiji niso le neživljenjski, ampak tudi diskriminatorni. Brez kakršnekoli utemeljitve vlada razlikuje med vozniki v avtobusnem in železniškem prometu, ki k testiranjem niso obvezani, in vozniki taksijev, ki se morajo po novem testirati na vsakih 72 ur.
Vprašanje zdravja delavcev taksistov in njihovih potnikov ni pod vprašajem le zaradi epidemije, ampak je njihov položaj že dolgo obupno slab zaradi prekarizacije, praktično neomejenega delovnega časa in nizkih plačil. Pravice do bolniške ali plačanega dopusta v praksi taksisti in taksistke ne poznajo, delovni čas je neomejen. Ker za volan sedajo pod stresom, utrujeni in izčrpani, ogrožajo zdravje sebe, potnikov in drugih udeležencev v prometu.
Namesto da bi ta ali prejšnje vlade naslovile izkoriščevalski in tvegan položaj voznikov taksistov, počnejo ravno obratno. Minister Vrtovec se je odločil odpraviti obstoječe, že tako minimalne zakonske standarde, ki varujejo taksiste. Deregulacija, ki jo prinaša pred novim letom predlagana sprememba Zakona o prevozih v cestnem prometu, je pisana po meri korporacije Uber in drugih multinacionalk, katerih poslovni model sloni na deregulaciji, prekarizaciji in manku delavskih pravic.
Zato smo v Levici pripravili poslansko pobudo in vlado pozvali, naj prekliče zahtevo po hitrem testiranju na COVID-19 na vsakih 72 ur in zagotovi nediskriminatoren in strokovno podprt načrt obveznega testiranja za opravljanje dejavnosti taksi prevozov.
Deli.