Pismo podpore stavki prodajalk verige Tuš

Trgovke iz Tuša so danes dopoldne uradno napovedale opozorilo stavko v soboto 30. 12. 2023. Zahtevajo odpravo šikaniranja na delovnem mestu, pošteno plačilo in vzdržne pogoje dela, ki zagotavljajo minimalne standarde za zdravje delavk. Stavka je nadaljevanje daljšega organiziranja in zahtev, katere je že podprlo več kot 1000 delavk in delavcev v več kot 81ih poslovalnicah podjetja.

V soboto, 16. 12. so delavke že izvedle akcijo pod sloganom »Ne delam za 3 – ne danes, ne jutri, nikoli več«. Z njo so opozorile na nevzdržne razmere v trgovinskem sektorju, kjer ob pomanjkanju delavcev, intenzivnost in obseg dela ostajata ista. Delavk je vedno manj, količina opravljenega dela pa ostaja ista ali še večja. Na solidarno soboto so delale le po veljavni zakonodaji in predpisih o varnosti in zdravju na delovnem mestu. Tako daleč smo prišli.

Z upravo podjetja so že dosegle dogovor o obveznem izobraževanju, na temo mobinga in nadlegovanja na delovnem mestu, ki ob vseh obremenitvah še dodatno prizadene prav ženske delavke. Glavna stavkovna zahteva ostaja osnovna plača. Ta v Tušu ni niti na ravni minimalne plače. Čeprav delavke »garajo za tri«, si po mnenju uprave ne zaslužijo niti minimalca. Stavkovne zahteve je vodstvo označilo kot nerazumne. Tako daleč smo prišli.

V soboto bodo organizirane stavkovne straže, pri čemer si nadejajo podpore tudi vseh ostalih naprednih organizacij in razumevanje kupcev. Poudarjajo, da gre za širši boj. Plača ne bi smela biti nižja od minimalne nikjer, ne zgolj v trgovini. Gre tudi za boj žensk, na delovnem mestu kot tudi izven njega. Uspešen delavski boj je zmaga za vse.

V Levici podpiramo trgovke iz Tuša. Le organizirano delo lahko uspešno kljubuje presežnemu izkoriščanju delavk in delavcev. Izražamo jim podporo in solidarnost, še posebej v času stavke. Dajmo jih podpreti vsi!

Deli.