Pismo podpore: shod proti uničenju interneta v EU

Levica se pridružuje mednarodnemu dnevu akcije v bran svobodnemu internetu, ki bo v evropskih mestih potekala to soboto, 23. marca 2019.

V kratkem bo namreč Evropski parlament dokončno glasoval o reformi avtorskega prava na enotnem digitalnem trgu. Stopnjevanje pritiska na evroposlance, ki se bodo v kratkem ponovno potegovali za svoje stolčke v Bruslju in Strassbourgu, je zadnja realistična možnost, ki jo imamo, da ohranimo internet, kakršnega poznamo.

Svoje člane in simpatizerje zato pozivamo, da se skupaj z nami pridružijo Protestu proti uničenju interneta v EU, ki ga na ta dan organizira Piratska stranka, z začetkom ob 12h na Prešernovem trgu v Ljubljani.

Kaj je narobe z reformo?

Direktiva o avtorskem pravu na enotnem digitalnem trgu je v nejasnem jeziku zapisan rezultat lobističnih prerivanj med velikimi založniki in spletnimi giganti, v katerem bomo najkrajšo potegnili vsakdanji uporabniki spleta, mali ustvarjalci in svobodna kultura interneta.

Z novo direktivo bo praktično vsaka spletna platforma kazensko odgovorna za vso nanjo naloženo vsebino. Spletne strani bodo prisiljene začeti uporabljati zahtevne, nepraktične in nezanesljive avtomatične spletne filtre, v strahu pred sankcijami pa bodo ravnale maksimalno restriktivno. Vsakdanji uporabnik spleta, ki bo nekaj naložil na splet, bo kriv in sankcioniran, dokler ne dokaže svoje nedolžnosti.

Direktiva prav tako uvaja davek na povezave (link tax), ki uvaja možnost licenčnih dovoljenj za deljenje vsebin, brez resnega premisleka, kakšen vpliv ima to lahko za medijsko krajino in pravico državljanov do obveščenosti.

Kako smo prišli do tu?

Ko je bil osnutek direktive nazadnje obravnavan v Evropskem parlamentu, na seji dne 12. 9. 2018, so za nadaljevanje njegove poti zaslužne poslanske skupine konservativcev, liberalcev in socialnih demokratov. Med drugim so tudi slovenski poslanci večinsko pripomogli k temu, da je nadaljeval svojo pot. Za predlog so glasovali:

  • Franc Bogovič, SLS
  • Lojze Peterle, NSi
  • Romana Tomc in Patricija Šulin, SDS
  • Ivo Vajgl, DeSUS

Zakaj na protest?

Večina zastopnikov v Evropskem parlamentu je pripravljena podpirati škodljive ukrepe samo do točke, ko dobijo občutek, da se resno zamaje njihov stolček. 26. maja se odpravljamo na evropske volitve. Imamo torej dobro priložnost, da v zadnjem trenutku zaustavimo škodljivo direktivo in da maja pokažemo vrata tistim, ki jo bodo podprli.

Zdaj je čas, da razgrnemo mrak lobističnih interesov in netransparentnih odločevalskih procesov, ki definirajo Evropsko unijo. Kdor želi spremeniti internet iz odprte knjižnice znanja v vir dobičkov in nadzora, ta nima kaj početi na vrhovih oblasti.

Deli.