Pismo podpore Radiu Študent

V Levici izrekamo polno podporo Radiu Študent in od funkcionarjev ljubljanske študentske organizacije pričakujemo, da zagotovijo stabilno financiranje, s tem pa preživetje medija. Ravnanje funkcionarjev ljubljanske ŠOU je zloraba ureditve, v kateri študentska skupnost avtonomno razpolaga z delom prihodkov od študentskega dela – zagotovo ne na način, da potaplja najbolj priznane in odmevne projekte pod svojim okriljem.

Radio Študent ni samo najstarejša študentska radijska postaja v Evropi, ki bi počivala na resda številnih častitljivih lovorikah. Je tudi sodoben medij, predan poglobljenemu poročanju in vsebinski širini, ki jima ni para v slovenskem medijskem prostoru. Radio Študent že desetletja predstavlja glas kritike obstoječega stanja, kot tudi skrbi za številne specializirane oddaje na temo marginaliziranih družbenih skupin: od migrantov, romske skupnosti,  žensk in feminizma do spolne usmerjenosti.

Razlika med RŠ in njegovo mačehovsko krovno organizacijo ne bi mogla biti večja. Na eni strani odprta platforma, ki vsako leto sprejme na desetine mladostnikov in jih brez kakršnihkoli finančnih obveznosti s strani vajencev vzgaja v bodoče novinarje, kritike, radijske napovedovalce in tehnike. Na drugi strani pa skupinica večnih funkcionarjev, ki se skrivajo pred javnostjo in zlorabljajo avtonomijo študentskega organiziranja za to, da bogatijo na račun študentske skupnosti z operacijami, ki so pogosto na meji (ali pa krepko onkraj) suma finančne goljufije in zlorabe položaja. Smešno nizka volilna udeležba na študentskih volitvah, ki ne seže čez 5 odstotkov volilnih upravičencev, je tista, ki hkrati omogoča in poglablja takšno stanje.

Več kot očitno je, da študentski funkcionarji – večni aboniranci na svetovalne pogodbe, člani raznih strankarskih podmladkov, direktorji z višjimi plačami od predsednika republike – mislijo, da so nedotakljivi. Zgolj tako si lahko razlagamo, da so prešli od vsakoletnega krčenja obsega financiranja zavoda Radio Študent k očitni nameri, da se ga znebijo za vsako ceno. Ko jih javnost ogorčeno pozove k odgovornosti, se zavijejo v molk in čakajo, da bo škandal potihnil.

To se seveda ne bo zgodilo – ne, ko je na tnalu tako pomembna institucija, kot je Radio Študent. Kolektivu RŠ zato stojimo ob strani v tej negotovi uri in obljubljamo vsakršno podporo, ki jo lahko zagotovimo. Tokrat so šli funkcionarji ŠOU v Ljubljani predaleč.

Za več informacij, kako lahko pomagaš tudi ti, obišči spletno stran, ki jo je danes javno predstavil kolektiv RŠ: https://koalicija.radiostudent.si/

 

 

Deli.