Pismo podpore protestnemu shodu za višje plače

V Levici pozdravljamo shod sindikatov zasebnega sektorja, ki ga organizirata Zveza svobodnih sindikatov Slovenije in Konfederacija sindikatov Slovenije Pergam.

Svoje člane, podpornike in širšo javnost pozivamo, da strnemo vrste in se 5. decembra, ob 11h skupaj udeležimo protestnega shoda pred sedežem Gospodarske zbornice SlovenijeDimičeva ulica 13 v Ljubljani.

FB dogodek >>

Na ulice se bomo podali zato, da podpremo sindikalni klic po višjih plačah in upoštevanju uveljavljenih kolektivnih dogovorov.

Razprava okoli predloga o minimalni plači, ki ga je v Državni zbor vložila Levica, je ponovno pokazal, kako so nekateri predstavniki delodajalcev pripravljeni iti čez vsako mero dobrega okusa v branjenju svoje moči.

Boj za višje plače je tako hkrati boj za dostojanstvo. Delavci niso samo strošek, ampak so proizvajalci vrednosti, predvsem pa ljudje z znanjem, izkušnjami in potrebami. Njihove zahteve po boljših delovnih pogojih, višjih plačah, urejenih kolektivnih pogodbah in preostalih delavskih pravicah so popolnoma legitimne in v največjem interesu slovenske družbe.

Ko danes delavci poslušajo o gospodarski rasti, vedno večjih dobičkih podjetij in naraščajočih prihodkih najbogatejše peščice, se upravičeno sprašujejo, kdaj bodo na vrsti tudi oni in njihove družine.

V boju za pravičnejšo družbo lahko uspemo samo združeni, solidarni in organizirani. Delavce v javnem sektorju, prekarne delavce, brezposelne, upokojence in študente zato pozivamo k solidarni podpori svojih tovarišev v privatnem sektorju. Višje plače, urejene kolektivne pogodbe in dobri delovni pogoji so pomembni za razvoj celotne družbe.

Skupaj bomo zahtevali ohranitev kolektivnih pogodb, skupaj se bomo borili za zvišanje naših plač in skupaj zahtevali, da nas delodajalci spoštujejo. Ne bomo se pustili prestrašiti in izsiljevati.

Pravice so vedno priborjene in nikoli podarjene!

Deli.