Pismo podpore podnebnemu shodu

Pri Levici se ponovno pridružujemo vseslovenskemu protestu proti uničevanju družbe in okolja, ki ga danes v Ljubljani, Mariboru in Kopru organizirajo Mladi za podnebno pravičnost. K udeležbi na podnebnem štrajku, ki se simbolično začne pet pred dvanajsto (11.55), pozivamo vse člane in podpornike Levice, ki delijo skrb mladih in vseh ostalih za stanje planeta. Vzkliknimo v en glas: “Planet pred profit!”

Peščica že zdaj drži v svojih rokah večino kapitala, za njegovo nadaljnjo koncentracijo pa je pripravljena prodati tako našo prihodnost. Kriza ni samo okoljska in podnebna, je tudi kriza socialne države in demokracije, vse bolj pa tudi kriza miru. Priča smo pritiskom po razgradnji družbenih podsistemov, vzniku avtoritarnosti in fašizma, škodljivim vladam, ki ne odgovarjajo ljudem, ampak kapitalu, pa tudi vse večji militarizaciji in množenju vojnih žarišč. Brezkompromisno uničevanje življenjskega okolja je posledica vsega naštetega.
V takšnih okoliščinah je pravičen zeleni prehod zgodovinska in eksistenčna nujnost, pred katero si ne moremo več zatiskati oči. Če to razume družbena večina, pa glavo v pesek namenoma tiščijo zlasti tisti na oblasti in z njimi povezani kapitalski centri moči, ki so edini, ki jim trenutno stanje ustreza. Oni so namreč tisti, ki na račun izkoriščanja okolja in ljudi kujejo dobičke, s tem pa tudi prvi odgovorni za uničevanje družbenega in naravnega okolja. Zahtevajmo pravičen prispevek tistih, ki so od kapitalistične eksploatacije najbolj profitirali.

Prihodnost pripada vsem, ne le peščici!

Deli.