Pismo podpore: Parada ponosa 2019 v Ljubljani in Mariboru

Mineva petdeset let, odkar je iskra stonewallskega upora zanetila požar. Kot mnoge revolucije je tudi ta vzplamtela proti nasilju sistema nad manjšinami. Junija leta 1969 se je v New Yorku policija znesla nad geji, lezbijkami in trans osebami, mnogi med katerimi so bili latino- ali afroameriške pripadnosti. Te skupine so petdeseta leta macarthijevske Amerike in tudi hipijevska šestdeseta in zgodnja sedemdeseta leta preživeli v stigmi, v strahu in v ilegali. Sorodne duše so iskali v socialnem getu. Tam se je zgodil upor, ki pomeni zgodovinski mejnik in začetek paradnega gibanja po vsem svetu.

Parada ponosa je upor, rojen iz boja zatiranih proti nasilju vladajočih.

V vzhodno Evropo je pojem parade uvožen z zahoda v tranzicijskih kontekstih. Leta 2001 smo imeli v Ljubljani »Obvoznico mimo nestrpnosti«, ki velja za prvo parado pri nas. Nastala je kot spontani odziv na homofobni izgon kanadskega gejevskega pesnika Jeana Paoula Daousta in slovenskega pesnika Braneta Mozetiča iz enega izmed ljubljanskih lokalov. Organizirana je bila brez posebnih priprav in brez denarnih sredstev. Sledilo ji je veliko ponosnih parad; ljubljanska bo tokrat že devetnajsta po vrsti.

Še posebej smo veseli, da bo letos parada prvikrat potekala tudi v Mariboru, teden dni za ljubljansko.

Pionirji in pionirke so pred desetletji postavili homoseksualnost v vidno polje, odprli prostor za prodor v politični in družbeni diskurz. Danes parade ponosa ostajajo še naprej potrebne zaradi ponovno naraščajoče nestrpnosti do vseh drugih in drugačnih. Soočamo se z dobro organiziranimi in finančno podprtimi klerikalnimi in konzervativnimi strujami, ki terjajo ukinitev pravice do svobodnega odločanja o rojstvu otrok ter odvzem pravic istospolnim parom do poroke in družine. Priča smo izganjanju migrantov, zanikanju holokavsta, nasilnim napadom na ulici.

V stranki Levica smo prepričani, da je parada ponosa kot javna, vidna, ozaveščena politična manifestacija nujna. Aktivistični boj za človekove pravice, dostojanstvo in spoštljivo življenje vseh, ne glede na spol, starost, raso, spolno usmerjenost, kulturo, narodno ali etnično pripadnost, socialni izvor, gmotno stanje ali katerokoli drugo osebno okoliščino, ostaja enako nujen kot pred desetletji.

LGBTIQ+ osebe so le korak od izenačenja pravic, a še daleč od družbene sprejetosti. Potrebujemo pravne predpise, ki bodo istospolne pare v pravicah izenačili s heteroseksualnimi tudi glede možnosti posvojitve otrok in oploditve z biomedicinsko pomočjo. Potrebujemo ureditev področja odločanja o svojem spolu. Potrebujemo učinkovite pravne ukrepe, ki bodo skupnost ščitili pred zapostavljanjem, šikaniranjem, nasiljem in sovraštvom.

In navsezadnje, potrebujemo tudi bojevito in samozavestno LGBTIQ+ skupnost, ki bo gradila mostove do drugih skupin in sodelovala v skupnih bojih.

Letošnji val Parade ponosa, ki bo Ljubljano dosegel v soboto, 22. junija, Maribor pa – prvič v zgodovini – v soboto, 29. junija, bo potekal ob 35. obletnici boja za enakopravnost v Sloveniji.

Zato vam, dragi pripadniki in pripadnice LGBTIQ+ skupnosti, prijatelji in prijateljice vseh mavričnih barv, dragi organizatorji povorke v Mariboru in Ljubljani, izražamo vso podporo in solidarnost na vaši poti do uresničitve bolj pravične in bolj humane družbe za vse.

Vaša Levica

Deli.