Odziv ob napadu vlade Janeza Janše na Pedagoški inštitut

Vlada Republike Slovenije je prejšnji teden brez obrazložitve zavrnila soglasje k imenovanju prof. dr. Igorja Ž. Žagarja za direktorja Pedagoškega inštituta, čeprav je ta za svoj program dela v naslednjem petletnem obdobju dobil soglasno podporo Znanstvenega sveta Pedagoškega inštituta in Upravnega odbora Pedagoškega inštituta. S tem je vlada grobo posegla v avtonomijo visokošolskega prostora in odločitev upravnega odbora, čeprav dva vladna predstavnika v odboru, ki šteje pet članov, nista nasprotovala imenovanju Žagarja za direktorja inštituta. 

Naj spomnimo, da si je Janševa vlada že v svojem prvem in drugem mandatu, torej leta 2006 in 2012, na podoben način želela podrediti Pedagoški inštitut, a ji  je spodletelo.  Zato je bilo samo vprašanje časa, kdaj bo vlada Janeza Janše začela ponovno lomastiti po državnih izobraževalnih institucijah in kdaj bo znova poskusila pod svoj vpliv spraviti tudi Pedagoški inštitut.

Na očitno politično odločitev vlade, da ne da soglasja k imenovanju Žagarja, so se enotno odzvali v pedagoški stroki, sindikatih in civilni družbi. Ob pozivu Vladi RS in ministrici Kustec, naj svojo odločitev utemeljita ali spremenita, so lansirali tudi izjavo v obliki peticije in v njej izrazili zaskrbljenost nad vladno prakso, s katero si ta sistematično podreja javne ustanove v Sloveniji.

V Levici se s podpisom pridružujemo peticiji in vlado pozivamo, naj poda soglasje Igorju Ž. Žagarju, Pedagoškem inštitutu pa omogoči strokovno in znanstveno neodvisno delovanje. Hkrati napovedujemo, da bomo že naslednji teden na seji državnega zbora od ministrice Kustec zahtevali podrobna pojasnila o samovoljnem oblastnem ravnanju, ki posega v neodvisnost in strokovnost javnega pedagoško-raziskovalnega zavoda, in je podrobno povprašali po argumentih za zavrnitev soglasja in iskanju kandidata po meri vlade.

Matej T. Vatovec: “Po novinarjih, policistih, tožilcih in sodnikih, so prišli na vrsto akademiki. Vlada Janeza Janše nadaljuje s svojim lomastenjem po vseh družbenih podsistemih. To, da vlada ni podala soglasja – kar je običajno zgolj formalnost – , pomeni aktivno vmešavanje v avtonomijo akademskega prostora in poskus podreditve institucije, ki jo Janša vidi kot nevarnost. Kot nekdanji član akademske skupnosti to ostro obsojam in napovedujem, da bomo v opoziciji storili vse, kar se da, da se nastalo škodo odpravi.”

Deli.