Naši naslednji koraki po sobotnih napadih na parado ponosa

Fizični napad na dekle z mavrično zastavo na Bavarskem dvoru, steklenica, zalučana v lokal Pritličje, kraje in posnetki zažigov mavričnih zastav, objave rumenih jopičev o organiziranih uličnih ekipah, akcija podmladka SDS in kup verbalnih napadov v živo in po spletu.

Letošnja parada ponosa v Ljubljani je doživela toliko napadov, kot jih LGBT+ skupnost že dolgo ni doživela. Napadi dokazujejo, da zgolj menjava vlade pred letom dni ne pomeni, da je čez noč izginilo vse sovraštvo in nestrpnost v slovenski družbi, v veliki meri proizvedeno ravno skozi omrežja, prepredena skozi največjo desno stranko ter njene medijske in spletne satelite.

Sovražni in nasilni odziv na Parado ponosa nam jasno razkriva, s kakšnim sovraštvom in nasiljem se morajo pripadniki in pripadnice LGBT+ skupnosti soočati na vsakodnevni ravni. S kakšnim strahom živijo. In v kakšno zapovedano občutje sramu so vsakodnevno potisnjeni.

V Levici zato še enkrat obsojamo vse izbruhe sovraštva in nestrpnosti, ki smo jim bili priča ta konec tedna. Za primerno ukrepanje bomo izkoristili vse vzvode, ki jih imamo na voljo:

  • Pozivamo uradne predstavnike države in naše koalicijske partnerje, da se tovrstno dogajanje dosledno obsoja na najvišji ravni. 
  • V sklopu delokrogov naših ministrstev bomo sprejeli ustrezne formalne ukrepe proti Društvu za promocijo tradicionalnih vrednot, ki združuje t. i. rumene jopiče. 
  • V ponedeljek bomo ministru za notranje zadeve postavili poslansko vprašanje, v katerem bomo zahtevali poročilo o pravilnosti postopanja policije pri zaščiti predstavnikov LGBT+ skupnosti.
  • Še naprej se bomo zavzemali, da dobijo politike medsebojne solidarnosti in socialne varnosti prioriteto v politikah vlade. Rastoče cene, izguba stabilnosti in ogrožanje delavskih pravic so resnični problemi naše družbe.

Predvsem pa pozivamo naše podpornice in podpornike, da podprejo in se vključujejo v kolektivne akcije v podporo LGBT+ skupnosti. Drži, da mora oblast aktivno podpreti ta boj, a je obenem še naprej nujna tudi širša družbena aktivacija, za jasen signal, da sovraštvo in nestrpnost nimata prostora nikjer v naših neposrednih okolicah in vsakdanjih življenjih. Še vedno nas je bilo mnogo več na paradi ponosa, kot pa je bilo njenih nasprotnikov in napadalcev!

Deli.