Palestina: ob zločinih proti človečnosti ne smemo biti tiho

Včerajšnji masaker na meji z Gazo je neposredna posledica nezakonite odločitve Združenih držav Amerike, da prestavijo svoje diplomatsko predstavništvo v Jeruzalem. Na ta problem smo v Levici že opozorili, ko je predsednik Trump nakazal namero, sedaj se kažejo posledice. Jeruzalem ima namreč v skladu z resolucijami ZN poseben status, t.i. corpus separatum, torej si ga ne more enostransko lastiti nobena od obeh držav, temveč mora biti režim v njem dogovorjen sporazumno. Selitev ameriškega veleposlaništva pa daje legitimnost izraelskim zahtevam po Jeruzalemu kot glavnem mestu Izraela.

Ni slučaj, da se je odprtje zgodilo ravno na datum, ki obeležuje ustanovitev izraelske države, na predvečer t.i. Nakbe, dneva katastrofe, kot ga imenujejo Palestinci. 15. 5. 1948 je namreč moralo več kot 700.000 Palestincev zaradi napada izraelskih sil zapustiti svoje domove. Sedem desetletij kasneje je število zunanje in notranje razseljenih Palestincev doseglo številko okoli 5 milijonov. De facto razslojevanje prebivalstva na podlagi etnične pripadnosti v Izraelu lahko tako označimo kot apartheid.

Odločitev ameriške administracije je samo ena v vrsti dejanj, s katerimi ZDA zaostrujejo svojo agresivno politiko do preostanka sveta. Resne posledice bosta imela tudi odstop od pariškega podnebnega sporazuma ter od jedrskega sporazuma z Iranom.

Odnos slovenske vlade do Izraela in dopuščanje kršitev mednarodnega prava je nesprejemljiv ter konformističen. Zaradi dobrikanja velesilam, predvsem ZDA in VB, ta konsenz že desetletja štejemo v količini pobitih in ranjenih Palestincev. Slovenska humanitarna pomoč v obliki rehabilitacijskega centra ob istočasni podpori dejanjem, še zlasti izvozu tehničnih elementov za vojaško tehnologijo v Izrael, pa ni nič drugega kot licemersko dejanje.

Matej T. Vatovec: V Levici zato Vlado Republike Slovenije in Ministrstvo za zunanje zadeve pozivamo, da na konzultacijo pokličeta veleposlanika RS v ZDA in v Izraelu. Podobno so pristojni naredili v primeru napada na bivšega dvojnega agenta Skripala, ko so – brez kakršnih koli dokazov o krivdi Rusije – na zagovor poklicali slovenskega veleposlanika v Ruski federaciji. Izraelska vojska je pred očmi svetovne javnosti pobila 59 palestinskih protestnikov, 2.771 je bilo ranjenih, kar je v očitnem nasprotju z mednarodnim pravom in temeljnimi humanitarnimi vrednotami, kot taka pa predstavlja dovoljšen razlog za tako potezo.”

“Hkrati pozivamo Ministrstvo za zunanje zadeve, da poboj najostreje obsodi in podpre prizadevanja za neodvisno preiskavo pobojev v Gazi v Združenih narodih. Ko so ZDA, VB in Francija bombardirale Sirijo zaradi domnevnega kemičnega napada v Dumi, in sicer na dan, ko naj bi se začela preiskava dogodka, je MZZ takoj podprlo napade, čeprav so bili v nasprotju z mednarodnim pravom. Ob eklatantni kršitvi mednarodnega prava in zločinov proti človečnosti pa ne smemo ostati tiho.”

Deli.