Kdo točno je ta mednarodna skupnost, ki naj bi ji delali sramoto?

V teh dneh se soočamo z očitki, da s svojimi stališči in pobudami glede Palestine sramotimo in spravljamo Republiko Slovenijo v neugoden položaj pred mednarodno skupnostjo. Ampak kaj točno naj bi bila ta “mednarodna skupnost”?

Mednarodna skupnost v resnici pomeni manjšino zahodnih držav, (pretežno članic NATO), ki zavračajo pridružitev 138 državam preostanka sveta, ki so že priznale Palestino (med njimi pa tudi Švedska, Islandija, Malta, Vatikan in večina vzhodne polovice Evrope).
Govora je o skupini držav, ki že več kot 70 let v imenu geopolitičnih kalkulacij tolerirajo okupacijo in apartheid palestinskega ljudstva ter ki so s svojo kolonialno in imperialistično zgodovino ustvarile to geopolitično igro.
In govora je o skupini držav, ki niso pripravljene jasno obsoditi ali karkoli ukreniti glede zločinov, kot je včerajšnje bombardiranje bolnišnice v Gazi, v kateri je umrlo okoli 500 civilistov.
Nekoč smo sodelovali v politični tvorbi, ki je sredi najhujših hladnovojnih napetosti zmogla samostojno, proaktivno in mirovniško zunanjepolitično držo. Zaradi tega ni trpel naš ugled in položaj – ampak popolnoma nasprotno.

Tudi danes je čas za to.

Deli.