Ali bodo poslanci ljudstvu dali možnost odločanja o največjem orožarskem poslu v zgodovini, bo znano na oktobrski seji državnega zbora

Članice in člani odbora za obrambo so danes razpravljali o predlogu Levice za razpis posvetovalnega referenduma glede vladnega predloga zakona, s katerim bi za nepotrebno nabavo orožja Slovenija zapravila vrtoglavih 780 milijonov evrov.

Vprašanje, ali bomo 780 milijonov namenili za oklepnike ali domove za starejše, za oklepnike ali stanovanja, za raketomete ali zdravstvo, bo močno vplivalo na to, kakšno zdravstvo, stanovanja in domove za starejše bomo imeli. Ko bodo poslanke in poslanci čez dva tedna na seji Državnega zbora odločali o 780 milijonih, ne bodo odločali le o porabi denarja, ampak tudi o smeri, v kateri se bo v prihodnje razvijala naša družba.

Vlada Janeza Janše se zaveda, da za 780 milijonski orožarski posel nima podpore javnosti. Zadnje javnomnenjske ankete namreč kažejo, da kar 76,5 % anketiranih močno nasprotje vladni nameri. Zato ne preseneča, da vlada vztrajno nasprotuje, da bi se o tem, ali naj Slovenija prihodnjih šet let subvencionira dobičke vojaške industrije največjih članic Nato pakta, z ZDA na čelu, odločalo na referendumu. Pravijo celo, da bi se z referendumom kršilo zaveze do Nato pakta. Takšna argumentacija jasno kaže, da gre v resnici za »diktat« Nata in vojaške industrije ter da o našem podrejanju temu diktatu ne sme biti nobene javne razprave, nobenega ugovora, kaj šele demokratičnega odločanja. Kot se je izrazil eden izmed koalicijskih poslancev, gre za to, da držimo besedo »do poslovnih partnerjev«. In vsem je dobro znano, ko orožje kupuje Janez Janša, si žepe z našim denarjem ne polnijo samo poslovni partnerji.

V Levici smo prepričani, da mora o največji nabavi orožja doslej odločati ljudstvo, ker gre za odločitev o tem, kakšna bo prihodnost naše družbe. Podporo predlogu Levice za posvetovalni referendum so napovedali tudi predsednik in predsednici opozicijskih strank LMŠ, SD in SAB.

Predlog ima v tem trenutku podporo 39 poslancev in poslank državnega zbora. Čez dva tedna bo jasno, ali se bodo tej temeljni demokratični pobudi, ki daje moč odločanja o lastni prihodnosti ljudem, pridružilo dovolj poslancev. Če predlog za posvetovalni referendum ne bo izglasovan,  v Levici ne izključujemo možnosti naknadnega zakonodajnega referenduma.

Deli.