Orban-Vučić-Janša(-SMC-DeSUS)

Danes je potekala skupna videokonferenca Viktorja Orbana, Janeza Janše in nedavnega zmagovalca srbskih volitev Aleksandra Vučića.

Kar je skupnega Orbanu in Vučiću, je, da sta dosegla takorekoč neovirano hegemonijo v svojih družbah: popolnoma podrejeno medijsko krajino, absolutno večino v parlamentu in lojalno podporo igralcev iz ozadja, ki bogatijo na račun sprege s politiko.

Orban že deset let krepi lasten krog prijateljskih oligarhov, ki so obogateli preko koruptivnih poslov z evropskimi kohezijskimi sredstvi. Del teh tajkunov sedaj vlaga denar tudi v mrežo slovenskih medijev pod nadzorom SDS.

Vučičeva Srbska napredna stranka je z uradno več kot 700 tisoč člani mogoče najštevilčnejša stranka v Evropi, vseobsegajoče klientelistično omrežje, ki nadzira dostop do služb in drugih uslug.

Janez Janša po zaslugi odpora slovenske družbe zaostaja za svojima zaveznikoma. Kar ga drži na oblasti, je brezhrbtenična podpora liberalne sredine, ki hoče za vsako ceno obdržati svoje plače in pozicije še za dve leti, saj se zaveda, da bo na volitvah pogorela.

Stranka SMC se je leta 2014 zavihtela na oblast s 34 % volilne podpore na krilih antijanšizma ter obljub o novih obrazih in morali v politiki. Zgolj šest let kasneje taista stranka drži Janeza Janšo na oblasti.

DeSUS je v začetku leta zamenjal dolgoletnega predsednika, ki je skočil v vsako koalicijo, ki je prišla naproti. Nadomestila ga je predsednica, ki je skočila v prvo koalicijo, ki je prišla naproti, in pri tem povozila svoje vedno bolj nezadovoljno članstvo.

Naj ne bo nikakršnega dvoma. Kolikor zmanjka Janezu Janši do resnične avtokracije po kovu Madžarske in Srbije, s svojim oportunizmom nadomeščata DeSUS in SMC!

Deli.