Opozicija zahteva obravnavo zaprtja trgovin ob nedeljah še pred poletjem

Poslanke in poslanci poslanske skupin Levica, LMŠ, SD, SAB in poslanec Desus Robert Polnar zahtevamo, da se po samovoljni odpovedi obravnave Zakona o trgovini še pred poletjem obravnava in sprejme predlog Levice za zaprtje trgovin ob nedeljah.

Poslanska skupina Levica je 12. maja 2020 v zakonodajni postopek vložila Predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o trgovini, s katerim je predlagala, da naj trgovine z določenimi izjemami tudi po koncu epidemije ob nedeljah ostanejo zaprte. Predlog Levice prihaja 17 let po tem, ko so na referendumu državljanke in državljani odločili, da naj bodo trgovine ob nedeljah zaprte ter po tem, ko je ob letošnjim 1. majem, praznikom dela, Sindikat delavcev trgovine Slovenije ponovno pozval k zaprtju trgovin ob nedeljah. Pobuda je prišla v času, ko so bile zaradi epidemije vse trgovine v nedeljo zaprte in ko smo se kot družba tudi v praksi lahko vsi zavedali, da je to popolnoma izvedljivo, življenjsko in družbeno koristno. 

Za zaprtje trgovin v nedeljo obstaja tudi širok družbeni konsenz, kar poleg referenduma potrjuje tudi raziskave javnega mnenja, zadnja je pokazala, da 87 % prebivalk in prebivalcev Slovenije podpira zaprtje trgovin ob nedeljah. Zaprtje podpirajo tudi sindikati in delavci  in delavke v trgovini, v raziskavi jih je kar 95% podprlo zaprtje. Za zaprtje trgovin v nedeljo obstaja tudi širok politični konsenz, ki se je potrdil tudi ob prvem branju zakona, ko je predlog prejel več kot dvotretjinsko podporo, oziroma kar 65 od 90 glasov poslank in poslancev.

O predlogu Levice bi poslanci morali odločati že v torek 30.6. 2020 kar bi omogočilo, da bi se zakon lahko sprejelo na redni seji pred poletjem. A je predsednik odbora za gospodarstvo Branislav Rajič iz koalicijske stranke SMC, ki predlogu za zaprtje trgovin nasprotuje, samovoljno in v nasprotju z demokratičnimi postopki sejo odbora enostransko odpovedal in s tem onemogočil odločanje o tem, ali naj se trgovine v nedeljo zaprejo ali ne. 

Takšno ravnanje je v dopisu z dne 3.7. 2020 naslovljenem tudi na Branislava Rajića kot predsednika Odbora za gospodarstvo obsodil predsednik Državnega Zbora Igor Zorčič, ki je jasno zapisal, da je bilo ravnanje predsednika odbora po njegovi oceni »poslovniško neskladno in je z neupoštevanjem sklepa Kolegija predsednika tudi nedopustno poseglo v pravila zakonodajnega postopka.« Predsednik je v dopisu izpostavil tudi, da je lahko takšno odpovedovanje sej zgolj na podlagi odločitve predsednika delovnega telesa ustavno zelo sporno, saj prestavljanje oziroma odpovedovanje sej lahko izvotli pravico predlagateljev, ki je v tem, da predlog zakona v skladu s poslovnikom Državni zbor obravnava in o njem tudi odloči.

Luka Mesec: “Zgodba z zaprtjem trgovin ob nedeljah je podobna kot tista z ukinitvijo dopolnilnega zavarovanja. Prebivalci Slovenije jo zahtevajo, politiki deklerativno podpirajo, a kljub temu že 17 let zmagujeta politikantstvo in nenačelnost. Levica bo naredila vse, da se volja ljudstva spoštuje in da delavke in delavci končno dobijo zaslužene in obljubljene proste nedelje.”

Poslanke in poslanci zato zahtevamo, da še pred poletjem na izredni seji  odločamo o Predlogu Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o trgovini, ki ga je pripravila poslanska skupina Levica,s katerim bi po 17 letih od odločitve državljank in državljanov na referendumu delavkam in delavcem v trgovini ter njihovim družinam zagotovili dela prosto nedeljo.

Deli.