Opozicija soglasno podprla predlog ZL za izredno sejo DZ glede spremembe cenzusa za brezplačna osnovnošolska kosila

 

Poslanska skupina Združena levica je v četrtek 02.07. pozvala vse parlamentarne stranke, da sopodpišejo zahtevo za sklic izredne seje Državnega zbora, na kateri bi še pred začetkom novega šolskega leta sprejeli novelo Zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev, s katero širimo pravico do brezplačnega kosila v osnovni šoli na praktično vse otroke iz družin, ki živijo pod pragom revščine.

Na poziv Združene levice se je odzvalo 37 poslancev. Podpise so prispevali poslanci iz vseh opozicijskih poslanskih skupin (ZL, ZAAB, SDS, in NSi), svoj podpis pa je prispeval tudi neodvisni poslanec Bojan Dobovšek.

Zakon, ki je bil v parlamentarno proceduro vložen na pobudo dobrodelne organizacije Petka za nasmeh, je s peticijo v manj kot mesecu dni podprlo več kot 15000 ljudi, javno so jo podprle številne osnovne šole, občine in dobrodelne organizacije, med njimi Zveza prijateljev mladine in Nacionalni forum humanitarnih organizacij Slovenije, ki združuje 94 humanitarnih organizacij, 22.6.2015 pa je ob prvem branju dobil soglasno podporo vseh poslanskih skupin.

Ker je kriza najbolj prizadela ravno najšibkejše, smo v Združeni levici pozvali ostale poslanske skupine naj prispevajo podpise za sklic izredne seje Državnega zbora, na kateri bi problem lačnih otrok v osnovnih šolah rešili še pred začetkom novega šolskega leta.

Stranke vladne koalicije zahteve za sklic izredne seje niso podprle. Očitno se vladna koalicija raje kot s tem, kako zagotoviti vsaj en topel obrok najrevnejšim osnovnošolcem, ukvarja s tem, kako zvišati proračun za obrambo za 0,05% BDP oz. skoraj 19 milijonov evrov in kako ukiniti najvišji dohodninski razred, s katerim bi davčno olajšavo prejelo 0,34% najbogatejših prebivalcev Slovenije, proračun pa bi se zmanjšal za 15 in 20 milijonov EUR letno. Namesto, da bi omogočili toplo kosilo otrokom iz družin, ki živijo pod pragom revščine, raje davčno razbremenjujejo tiste posameznike, ki po podatkih FURS zaslužijo v povprečju 138 tisoč evrov letno oz. 11500 evrov na mesec.

Če je vladna koalicija zmožna najti denar za davčne olajšave najbogatejšim in obrambne izdatke, potem mora biti samoumevno, da je v proračunu tudi denar za kosila otrok iz najrevnejših družin, pod pragom revščine namreč v Sloveniji živi več kot 55 tisoč otrok. Za dodatnih 15 milijonov na leto bi z uveljavitvijo zakona brezplačno kosilo prejelo dodatnih 28000 osnovnošolcev oz. praktično vsi osnovnošolci iz družin, ki živijo pod pragom revščine. V Združeni levici menimo, da mora vlada podpreti uveljavitev zakona še pred začetkom novega šolskega leta in da pomanjkanje denarja ne more biti izgovor.

Glede na to, da so v prvem branju vse poslanske skupine predlog soglasno podprle, v Združeni levici pričakujemo, da bodo enako naredile tudi na izredni seji DZ in omogočile, da problem lačnih otrok v osnovnih šolah rešimo še pred začetkom novega šolskega leta.

Deli.