Kritika Izraela ni enako antisemitizem

Nemški kancler Olaf Scholz je danes dejal, da moramo biti “zelo jasni glede tega, da je Izrael demokracija,” kot tudi to, da je “zavezan varovanju človekovih pravic in mednarodnega prava”.

Ampak čeprav naj bi bil Izrael demokracija, se Benjamin Netanjahu drži na oblasti še šesti mandat v svoji karieri po zaslugi najbolj radikalno desne koalicije v zgodovini izraelske politike, ki jo tvorijo politiki takega kova, ki aktivno spodbujajo pogrome na okupiranih ozemljiih in se poslužujejo retorike o “človeških živaleh”.
Čeprav naj bi bil Izrael zavezan varovanju človekovih pravic, to ne velja za palestinske prebivalce v Izraelu, na okupiranih ozemljih ali pa pod nominalno palestinsko upravo. Ko rečemo, da gre za apartheid, to ni zgolj retorika. Tako kot nekoč v Južnoafriški republiki, tudi tu veljajo različni zakoni in različne obravnave za ljudi glede na njihov priimek, vero in barvo kože.
In čeprav naj bi bil Izrael zavezan mednarodnemu pravu, to ni preprečilo 70 let kolonializma in etničnega čiščenja, 50 let kršenja resolucij Združenih narodov ali pa pogroma nad Gazo, ki smo mu pravkar priča in ki obsega bombardiranje bolnišnic in vrtcev ter prikrajševanje dvomilijonskega geta za hrano, elektriko in pitno vodo.
Besede so pomembne in pomenijo več od tega, ko nek politični voditelj, uradno socialdemokrat, na tiskovki navrže nekaj fraz, da bi odpravil neprijetno vprašanje. Ne bomo dopustili stanja, kakršno je nastalo v Nemčiji, v Veliki Britaniji ali v ZDA, kjer se vsakršno kritiko politik države Izrael avtomatično diskreditira in sankcionira kot antisemitizem.
Judje so na Bližnjem vzhodu vedno živeli. enako Palestinci in v resnici še desetine drugih družbenih skupin. Realistična rešitev za ta del sveta, kakršnakoli že bo in kdajkoli se bo že pojavila, ne bo mogoča brez sodelovanja obojih.

Ampak ne želimo pustiti nobenega dvoma glede tega, kaj je največja ovira, da do tega pridemo: to so dolgoletne politike izraelske države ter zločin proti človeštvu, ki se trenutno dogaja v Gazi.

Še naprej pritiskamo, da Republika Slovenija zavzame bolj odločno držo v tem konfliktu. Več o tem tukaj:

Deli.