Odziv na Pahorjevo podporo aktivaciji 37.a člena ZObr

Kljub temu da ne obstajajo prav nobeni objektivni razlogi za podelitev policijskih pooblastil vojski, je predsednik Borut Pahor podprl zahtevo Janeza Janše po aktivaciji 37.a člena Zakona o obrambi. Takšno stališče predsednika republike je za Levico nesprejemljivo. Situacija na meji je mirna zato ni nobenih objektivnih razlogov ali izredne varnostne situacije, ki bi opravičevala sprejetje takega ukrepa.

Predsednika Pahorja in vrhovnega poveljnika Slovenske vojske sprašujemo, ali ne bi vojske raje uporabili za pomoč tam, kjer jo res potrebujemo: za pomoč ogroženim, za zaščito rizičnih skupin? Po zakonu o varstvu pred naravnimi in drugimi nesrečami lahko vojska v okviru delovanja civilne zaščite izvaja številne naloge, ki so v tem trenutku vsekakor potrebne. Med slednje sodijo: zagotavljanje prve pomoči in nujne medicinske opreme, pomoč ogroženim in prizadetim prebivalcem in zagotavljanje osnovnih pogojev za življenje. Te naloge lahko začne izvajati takoj in bi jih lahko izvajala v večji meri, kot jih trenutno.

Opozarjamo tudi, da lahko vojska skladno s 37. členom Zakona o obrambi brez policijskih pooblastil nudi pomoč in sodeluje s policijo pri širšem varovanju državne meje. Kakršnokoli dejanje policijskih pooblastil vojski,  s katerimi se vzpostavlja nadzor vojske nad prebivalci in prebivalkami lastne države brez podlage in objektivnih razlogov oz. “na zalogo”, bi bil nevaren precedens za demokratično družbo. Zato v Levici aktivaciji 37.a člena, ki ga predlagata notranji minister Hojs in obrambni minister Tonin, očitno pa podpira tudi predsednik države Pahor, ostro nasprotujemo.

V Levici upamo, da se bosta na poziv k skupnemu nasprotovanju aktivaciji 37.a člena ZObr, ki smo ga na Listo Marjana Šarca in Socialne demokrate naslovili v petek 20. 3. 2020, odzvali pozitivno. Ker imajo poslanske skupine Levica, LMŠ in SD več kot ⅓ poslancev, lahko skupaj preprečimo sprejetje tega za demokratično ureditev škodljivega ukrepa.

Deli.