Odziv Levice in Mihe Kordiša na napad zdravniških združenj

V zadnjih dveh dneh so se namnožile manipulacije in neresnice, povezano z izjavo poslanca Levice Miha Kordiša, ki je na odboru za zdravstvo ob obravnavi petega “protikoronskega” paketa dejal, da se: “Črtajo varovalke, ki zagotavljajo kakovost in varujejo pacienta tudi v primeru zasebnih izvajalcev, samo zato, da bo lahko vsak s. p. in čisto vsak mazač dobil svojo tranšo javnih sredstev.” Izjavo je iz konteksta vzela predsedujoča odboru za zdravstvo, Anja Bah Žibert, SDS, ki je Kordišu podtaknila, da je zasebne zdravnike označil za mazače. Kordiš je to že v odgovoru na odboru ostro zavrnil in pojasnil. 

Vlada je v zadnjih mesecih spravila javno zdravstvo na kolena: čakalne vrste se daljšajo, posegi in pregledi se prestavljajo, posebnih klinik za Covid pa niti po sedmih mesecih ni. Tega vlada ne rešuje niti v petem protikoronskem paketu (PKP-5). Namesto tega sta glede zdravstva v njem zapisani dve rešitvi. Prvič, zasebnikom bodo mimo Zavoda za zdravstveno zavarovanje, nad izvajanjem razpisa bo bdel minister Gantar sam, razdelili 50 milijonov evrov za “krajšanje čakalnih vrst”. Kar pomeni, da skušajo za kuliso boja proti epidemiji okrepiti zasebno zdravstvo na rovaš javnega. Drugič, vlada v PKP-5 zamika uveljavitev varovalk iz leta 2017, ki od “odgovornega nosilca zdravstvene dejavnosti” zahtevajo licenco, pet let delovnih izkušenj in odsotnost nekaterih kršitev. Vlada torej zamika uveljavitev standardov  same zdravniške stroke, navsezadnje licence podeljuje Zdravniška zbornica. In na to, slednje, je letela Kordiševa kritika. 

Kordiš s tem nikakor ni meril na to, da bi hotel zasebne zdravnike označiti za mazače, pač pa opozarjal na potencialno zniževanje standardov. Kot rečeno, je manipulacijo sprožil SDS na seji Odbora za zdravstvo, zdaj pa jo nekritično povzemajo nekatere interesne organizacije v zdravstvu – Fides, Združenje zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov ter Zdravniška zbornica.  

V Levici verjamemo, da je ta manipulacija koga iskreno prizadela, saj so jo avtorji natančno v ta namen tudi skovali in razširili. Vsem tako prizadetim se opravičujemo, kot se je v svoji objavi že včeraj javno opravičil tudi poslanec Miha Kordiš.

Glede na to, da je bilo pojasnilo in opravičilo poslanca Kordiša javno podano na več mestih, a se širjenje neresnice kljub temu nadaljuje, se postavlja vprašanje, ali gre res za pomoto, ali gre za interese. Z manipulacijo Kordiševe izjave se namreč preusmerja se pozornost od dejstva, da vlada Janeza Janše strada javno zdravstvo, hkrati zasebnikom podeljuje 50 milijonov evrov ter zamika uveljavitev varovalk.

Deli.