Slovenija odstopa od energetske listine

Vlada RS je na današnji seji sprejela odločitev o dostopu od Pogodbe o energetski listini. Gre za pogodbo, ki je sporna predvsem zaradi instituta reševanja naložbenih sporov. T.i. ISDS mehanizem energetskim korporacijam omogoča, da mimo rednih sodišč – na ad-hoc sklicanih arbitražnih tribunalih – tožijo države zaradi ukrepov, ki jim zmanjšujejo dobiček. Arbitražne tribunale ponavadi vodijo zasebni odvetniki, ki so do oktobra lani v kar 60 % primerov razsodilo v prid korporacijam, v 11% primerov je bila dosežena poravnava, 39 % pa so šla sodbe v prid državam.

Mnoge svetovne vlade so bile prisiljene plačati ogromne zneske, v nekaterih primerih  vrtoglave zneske v višini nekaj deset milijard dolarjev. Na podlagi Pogodbe o energetski listini Slovenijo za 500 milijonov dolarjev trenutno toži Ascent Resources, ker je naša država zaradi zaščite javnega interesa varovanja okolja, za kar smo v zadnjih letih intenzivno zavzemali v Levici, prepovedala uporabo frackinga, kot najbolj “umazane” metode za pridobivanje zemeljskega plina.

Pogodba, od katere je že odstopila Italija, skorajšnji odstop pa so napovedale še Nizozemska, Francija in Belgija, je sporna, zlasti zato, ker ovira prizadevanja za zmanjševanje emisij toplogrednih plinov in druge ukrepe za varovanje okolja. Pogodba o energetski listini, ki je bila podpisana sredi devetdesetih let prejšnjega stoletja,  ne upošteva sprememb družbene paradigme v zadnjih dvajsetih letih o pomembnosti boja proti podnebnim spremembam, ki je privedla do novih še strožjih politik glede zaščite okolja, kar je vplivalo tudi na naložbe v fosilna goriva. Korporacije lahko na podlagi določil pogodbe zaobidejo nacionalne pravosodne sisteme držav, če ti od njih  zahtevajo strožje standarde na področju zaščite okolja, česar se v tožbi proti Sloveniji poslužuje tudi Ascent Resources.

Pogodba o energetski listini, ki se vse od njenega sprejetja skorajda ni spreminjala, je danes zastarela. Mehanizem ISDS, ki se ga poslužujejo korporacije, je v bistvu eden zadnjih resnično uporabnih mehanizmov te pogodbe. Širitev EU in integracije evropskih energetskih sistemov sta nadomestila vse ostale relevantne dele te pogodbe. Z vidika držav, ki niso članice te pogodbe, pa za Slovenijo članstvo ne prinaša nobenih dodatnih koristi. Zato je Vlada Republike Slovenije danes sprejela pravilno odločitev o odstopu  za našo državo škodljive pogodbe. S tem se uresničuje še ena programska točka, h kateri smo se v Levici zavezali pred zadnjimi državnozborskimi volitvami.

Deli.