Sprejet sklep: pri sproščanju ukrepov naj bodo na prvem mestu šole

Politike vlade Janeza Janše na področju šolanja in izobraževanja v času epidemije so neučinkovite, zgrešene in nekosistentne. To so s potrditvijo naših sklepov na današnjem odboru priznali tudi v SDS in preostalih vladnih strankah.

Zahtevali smo, naj vlada pri odločanju glede sproščanja omejevalnih ukrepov nujno upošteva sistem vzgoje in izobraževanja, učence in dijake pa postavi pred interese zasebnega kapitala in drugih interesnih skupin, ki so v predprazničnem obdobju izdatno lobirale za odpiranje nenujnih dejavnosti.
Kot so danes na seji izpostavili tudi številni vabljeni s področja pedagoške stroke, izobraževanje na daljavo prinaša vrsto objektivnih preprek, ki so ob različnih težavnih situacijah v družinah še dodatno poglobile socialne in razvojne razlike med učenci. Zato je lahko zaradi predolgega in nesorazmernega zaprtja ter odlašanja odprtja šol povzročene več škode, kot če bi organiziranemu odpiranju šol dala prednost pred drugimi nenujnimi dejavnostmi. Prioritetna lestvica sproščanja ukrepov mora upoštevati, da se nekaterih razvojnih zaostankov ne da enostavno nadoknaditi ter da so tovrstne nefinančne posledice epidemije lahko bistveno hujše in trajnejše kot finančna škoda, ki nastaja privatnemu kapitalu.
Zato je ključno, da je bil danes soglasno podprt sklep Levice, ki pravi, da bo imelo odpiranje šol absolutno prednost. To pomeni, da bomo učence in učenke, še posebno pa tiste s posebnimi potrebami, končno postavili pred kapital in druge parcialne interese v družbi.

Sklepa, da se staršem, ki ostajajo doma in pomagajo pri pouku na daljavo, prizna delovna aktivnost oziroma 100 % nadomestilo plače, koalicija ni podprla. Prav tako ni podprla sklepa, naj vlada v primeru pouka na daljavo v sodelovanju s pedagoško stroko in zaposlenimi pripravi poenotena navodila ter učiteljem zagotovi vso potrebno opremo za izvajanje pouka na daljavo.

Deli.