Nujna seja zaradi protizakonite politizacije Slovenske vojske

Slovenske vojske ni dovoljeno uporabljati za politično ali strankarsko dejavnost ali namen,” je jasno napisano v 37. členu Zakona o obrambi. Stranki NSi in SDS sta s političnim predavanjem in politično indoktrinacijo častnikov SV prestopili tudi to temeljno črto demokratične ureditve. Zato v Levici napovedujemo sklic nujne seje Odbora za obrambo, ki mora zlorabljanju Slovenske vojske za politične namene desnice postaviti ostro mejo in podpreti vojake in vojakinje ter Sindikat vojske, obrambe in zaščite, ki so opozorili na nesprejemljiva dejanja.

Miha Kordiš: “Zadnje dogajanje dokazuje upravičenost naših kritik vladne novele Zakona o obrambi, ki je legalizirala strankarske izkaznice med vojaškimi rezervisti. Že takrat so bila naša svarila na mestu: za vlado Janeza Janše je Slovenska vojska le še ena institucija, ki jo je treba prevzeti in si jo podrediti.”

V demokratičnih družbah obvezno čtivo vojske nista “diploma in magisterij” obrambnega ministra in  ne  naloga “varovanje vlade”, kot sta vojakom in vojakinjam pridigala poslanec NSi in minister za notranje zadeve Aleš Hojs. Poskus indoktrinacije slovenskih častnikov s strani SDS in NSi vojsko obravnava kot aparat, ki naj posega v notranje zadeve po meri strankarskih interesov trenutne vlade. In to je absolutno nesprejemljivo. 

Deli.