NSi najde denar za vojaško letalo, za plače negovalcev ne

Medtem ko Matej Tonin zapravlja 72 mio evrov za vojaško letalo, bo Cigler Kralj manjkajočih 16 milijonov evrov za dvig plač v domovih starejših zagotovil kar iz žepov revnih upokojencev in njihovih družin.

Danes je podpisan dogovor o dvigu plač, ki bo med drugim dvignil plače najslabše plačanim v domovih za starejše, predvsem za delovna mesta bolničarjev, medicinskih sester, socialnih oskrbovalk in varuhov. A dvig, kot pravi minister Janez Cigler Kralj iz NSi, ne bo financiran iz javnih sredstev. Minister bo del stroška (16 mio evrov) prevalil na starostnike in njihove družine, ki jih čaka dvig oskrbnin za 5,6%, čeprav si že sedaj bivanje v domovih starejših komaj privoščijo.

Nesprejemljivo je, da na socialno, skrbstveno in zdravstveno stisko starostnikov minister iz vrst NSi še poglablja z dvigom oskrbnin, medtem ko se njegov strankarski kolega Matej Tonin istočasno hvali z nakupom vojaško transportnega letala C-27J Spartan, za katerega bo zapravil 72 mio evrov javnega denarja in še nadaljnjih 100 mio evrov za njegovo prihodnje vzdrževanje.

V Levici zato opozarjamo, da gre za še eno v seriji politično in vsebinsko zgrešenih nabav orožja za potrebe NATA, ki jih namerava Tonin izpeljati pred koncem svojega mandata. Stroški teh nabav bodo bremenili vse prihodnje vlade še nadaljnjega pol desetletja, dvig plač pa bodo prisiljeni financirati oskrbovanci upokojenci in njihove družine. Slednji so med najbolj ranljivimi skupinami v državi z visokim tveganjem revščine: skoraj 100 tisoč jih prejema pokojnino pod 500 evri, skoraj 150 tisoč pod 600 evri in skoraj 300 tisoč pod 700 evri.

Deli.