Novi oklepniki za NATO in državljanske vojne

Minister Tonin je imel danes foto termin z oklepniki, ki jih je na netransparenten način kupil njegov predhodnik, Karl Erjavec. Nakup je bil javnosti predstavljen kot izvršeno dejstvo. Do razprave o nakupu oklepnikov ni nikoli prišlo. Cena kupljenih oklepnikov je v manj kot enem mesecu poskočila za več kot sto odstotkov. Končna cena še vedno ne vsebuje stroškov IKT tehnologije, brez katere so oklepniki na bojišču popolnoma slepi. Šele kasneje se je izkazalo, da gre za tip oklepnika, ki je še v fazi testiranja in še ni v uporabi v nobeni vojski na svetu. Pogodba o nakupi je imela celo klavzulo, da bo cena precej višja, če se vojska ZDA za nakup oklepnikov na koncu ne odloči. MORS je izvedel notranjo revizijo postopka nakupa, ki je menda pokazala vrsto nepravilnosti. Čeprav je bil na državnozborski Komisiji za nadzor javnih financ brez glasu proti izglasovan sklep, da naj MORS komisiji posreduje izsledke revizije, komisija le-te do danes še ni videla.

Oklepniki za NATO operacije…

Oklepnikov Slovenija ni kupila za obrambo suverenosti in ozemeljske celovitosti, ampak za sodelovanje v utrjevanju svetovne nadvlade centralnih držav NATO pakta. To velja tudi za veliko večino orožja, ki ga s spornim zakonom in v višini 780 milijonov nabavlja minister Tonin. Slednje bo namenjeno uresničevanju cilja Resolucije o splošnem dolgoročnem programu razvoja in opremljanja Slovenske vojske do leta 2025 – da bo najmanj 50% kopenske komponente Slovenske vojske organizirane, opremljene in usposobljene za morebitno delovanje izven nacionalnega teritorija v imperialističnih operacijah NATO pakta. 

… in državljansko vojno

Oklepniki, s katerimi se je slikal minister Tonin, so v resnici za obrambo države precej neuporabni. So preširoki za večino gozdnih cest in vlak, pri čemer gozd in gorska območja obsegajo več kot dve tretjini države. Kako klavrno so se oklepniki odrezali pri vojskovanju v Sloveniji, navsezadnje priča prav osamosvojitvena »vojna«, v kateri so bile kolone oklepnikov zlahka blokirane in onesposobljene s strani lahko oborožene TO. V resnici so ti oklepniki za Slovenijo dobri samo v primerih operacij, v kakršnih sodeluje Slovenska vojska v okviru Nata. Torej v državljanskih vojnah, v policijskih operacijah, kjer se branijo interesi centrov moči. In bolj kot desničarski mediji in Janez Janša govorijo o državljanski vojni, bolj jasno postaja, proti komu bodo Janševi generalmajorji uperjali to orožje.

Deli.