Nov primer izkoriščanja koronakrize za politično korupcijo

Tako kot v prejšnjih protikoronskih paketih poskuša vlada Janeza Janše tudi PKP6 izkoristiti za spremembe, ki s preprečevanjem epidemije nimajo nobene veze. Ob privatizaciji zdravstva, posegom v osnovne človekove pravice in darilih raznim interesnim skupinam se v vladnem predlogu PKP6 skriva še usluga privatni univerzi iz orbite SDS.

Gre za zavod Nova univerza, katere boter je bivši ustavni sodnik ter podpornik SDS, Peter Jambrek, da ne izgubi akreditacije in tako obdrži milijone javnega denarja, ki jih prejema iz državnega proračuna.

Nova univerza in njene fakultete so bile povečini ustanovljene v času prve Janševe vlade, takrat so tudi začele prejemati javni denar. Že takrat je bilo jasno, da se bo javno financiranje zasebnih, velikokrat politično ustanovljenih univerz, zažiralo v sredstva javnega šolstva, kjer denarja vseskozi primanjkuje. Nova univerza danes od ministrstva za izobraževanje prejema približno 175 tisoč evrov javnih sredstev na mesec, oziroma dobra dva milijona evrov na leto. Kljub temu pa očitno ne dosega pogojev za akreditacijo, ki so bistveni za zagotavljanje kakovosti visokošolskega izobraževanja, zato se je vlada Janeza Janše odločila, da ji pod krinko “protikoronskih” ukrepov, zagotovi prejemanje javnega denarja mimo obstoječih kriterijev in pravil.

Podatki Erarja razkrivajo, da je 27.oktobra na ministrstvu za izobraževanje prišlo do lobističnega stika s strani Nove Univerze, kjer je predstavnik univerze predstavil probleme, s katerimi se soočajo. Določilo PKP6 je očitno odgovor na te probleme. Sum dodatno utrjuje dejstvo, da na drugi strani mnogo večja Univerza v Ljubljani postopek reakreditacije brez težav opravlja na daljavo. Gre torej za uslugo zaveznikom stranke SDS, ki bo Novi univerzi še naprej omogočala dostop do 2 milijonov letno, čeprav ne izpolnjuje kriterijev za reakreditacijo. Za to bodo morali odgovarjati predstavniki vlade, na čelu s servilno ministrico iz vrst SMC, Simono Kustec.

V vsakem primeru pa je zavržno, da vlada epidemijo izkorišča za zadeve, ki nimajo z njo nobene zveze. Tudi zato je Slovenija postala novi Bergamo. Fokus vlade ni bil na reševanju epidemije, pač pa izkoriščanje epidemije za politično korupcijo. Skrajni čas je, da to končamo in da na mesto vlade stopi vodstvo, ki bo delalo v dobro države in državljanov, ne pa v golo korist lastnih omrežij.

Deli.