NEDOPUSTNO JE DOVOLITI REFERENDUM, KI JE PO USTAVI NEDOPUSTEN

Komentar: Matej T. Vatovec

Včeraj so v poslanski skupini SMC storili še eno nerazumljivo, vendar zgovorno potezo. Odločili so se, da ne bodo omejevali “demokratičnih vzvodov, ki jih ima naša družba” in ne bodo ovirali zbiranja podpisov za razpis referenduma o noveli Zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih.

Eno njihovih temeljnih načel je, pravijo, spoštovanje pravne države. Težava nastane, ko prava ne razumejo. V izjavi za javnost je vodja poslanske skupine SMC izjavila, da ima ljudstvo “možnost vzeti odločitev v svoje roke,” če se ne strinja z zakonodajalcem.

A ravno to varovalko je zakonodajalec dopustil, ko je spremenil Ustavo maja 2013. Nove določbe 90. člena jasno pravijo, da je nedopustno razpisati referendum o zakonih, ki odpravljajo protiustavnost na področju človekovih pravic. In za to gre v primeru ZZZDR. Ta sprememba je seveda bila več kot smiselna, saj je neutemeljeno tudi to, da bi večina odločala o pravicah manjšine.

Največji absurd pa je, da je podobno stališče v ponedeljek zavzel tudi predsednik Državnega zbora, Milan Brglez, ki je sicer tudi podpredsednik stranke SMC, ko je dejal, da bi bilo zaradi pravne varnosti tistih, ki zbirajo podpise, primerneje, da bi bilo glasovanje o nedopustnosti referenduma čim prej.

SMC je očitno pokazala svojo nenačelnost s tem, ko se je postavila korak nazaj, s tem pa izničila vsa hvalisanja okoli podpore zakonu. Kaj bo rekla ALDE?

Prepričan sem, da bodo vsi poslanci, ki razumejo kaj pomeni varovanje in spoštovanje človekovih pravic dali podpise za sklic izredne seje in glasovali za sklep o nedopustnosti referenduma. Če bodo SMCjevi z njimi, pa je stvar težišča modernega centra, očitno…

Foto: Jože Suhadolnik/Delo

Deli.