Nataša Sukič in Jeremy Corbyn otvorila začetek volilne kampanje Evropske levice

Levica danes in jutri v Ljubljani gosti uradni začetek volilne kampanje Evropske levice za letošnje evropske volitve. V sklopu dogodkov je danes na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani potekal pogovor poslanke Nataše Sukič z Jeremyjem Corbynom, socialistom, protivojnim aktivistom in nekdanjim vodjem britanske laburistične stranke.

Z Natašo Sukič sta se strinjala, da je mirovniško usmerjena politika ključna v današnjem trenutku številnih vojn in mednarodnih kriz. Naloga levice na prihajajočih evropskih volitvah pa je, da po desetletjih neoliberalne razgradnje in desničarskega populizma povrne upanje v solidarnost in socialno pravičnost.

Jeremy Corbyn je uvodoma povedal, kakšen učinek so imele politike uničevanja socialne države na Otoku: 

Preden je prišel neoliberalizem v Veliko Britanijo, ni bilo vse popolno, ampak moja generacija je imela brezplačno šolstvo, zdravstvo in pokojnino, od katere si lahko preživel. Še vedno imamo zdravstvo, ki pa je vedno bolj privatizirano in zaračunava ogromne stroške. Ljudje zapustijo univerzo z vsaj 70.000 funti dolga. Imamo stanovanjski sistem, ki je nevzdržen, gentrificira mestna središča in izganja delavce daleč na obrobje, od koder morajo potovati na delo. Ljudje v svojih 30 in 40 nimajo svojega prostora in živijo pri starših. In imamo 300.000 ljudi, ki so brezdomci, živijo na ulicah ali tleh svojih znancev. To so rezultati uničevanja socialne države. Zato moramo imeti načrt in ljudem prinesti upanje. Enotnost delavskega razreda in enotnost levice je tista, ki lahko prinese to upanje. In pa nikakor ne dopustiti skrajni desnici in rasistom, da krivijo priseljence. Oni niso povzročili ničesar od tega.

Corbyn in Sukič sta se strinjala, da lahko povečevanje oboroževanja zgolj vodi v nove napetosti in konflikte, pri tem pa jemlje sredstva, ki bi jih lahko namenili za reševanje svetovnih problemov in dvigovanje našega standarda življenja.

Vsak milijon dolarjev, ki ga porabimo za oboroževanje, je milijon dolarjev, ki ga ne porabimo za zdravstvo, za šolstvo, za tiste, ki bi ga dejansko potrebovali.

Pogovor se je zaustavil tudi pri Julianu Assangeu, ki mu te dni grozi izročitev v ZDA, kjer ga obtožujejo izdaje državnih skrivnosti in vohunskih aktivnosti:

Imel sem čast sodelovati z Julianom Assangeom. Je pogumen novinar in njegovo delo nikakor ni omejeno samo na vojaške in obveščevalne zlorabe velikih držav, ampak recimo tudi početje globalnih multinacionalk na afriškem kontinentu in še marsikaj. Julian je zaprt v zaporu Bellmarsh, za katerega vam lahko povem, da gre za grozen zapor, ki sem ga velikokrat obiskal, ko sem se srečeval z Julianom in drugimi političnimi zaporniki.

Corbyn je naznanil, da so v primeru odločitve za izročitev ZDA že pripravili pritožbo na Evropskem sodišču za človekove pravice.

Aktivnosti se bodo nadaljevale jutri, v soboto, 24. 2. 2024, ko bo generalna skupščina Evropske levice odločala o vodilnem kandidatu in volilnem manifestu za prihajajoče volitve.

Oboje bo predstavljeno na tiskovni konferenci, ki bo potekala v soboto ob 18.00 v Marmorni dvorani Gospodarskega razstavišča. Po novinarski konferenci bo na isti lokaciji med 19.00 in 21.00 potekal predstavitveni dogodek z udeležbo predstavnikov Levice, Evropske levice in mednarodnih gostov.

Deli.