Današnji odbor pozval k redefiniciji posilstva

Na današnji 31. nujni seji odbora za izobraževanje je bil na predlog Nataše Sukič sprejet sklep, s katerim odbor poziva Vlado RS, naj v naslednjih 60 dneh pripravi takšno spremembo Kazenskega zakonika, ki bo omogočila dosledni pregon tudi tistih primerov posilstva, pri katerih ni bila uporabljena prisila.

Poznamo namreč primere, kjer sodiščem pri obravnavi primerov posilstva ne uspe zajeti situacij, ko žrtev spi, izgubi zavest ali otrpne. Spomnimo se samo odmevnega primera na koprskem sodišču leta 2019, kjer sodniki niso dosodili posilstva nad spečo punco, saj za začetek nekonsenzualnega spolnega odnosa ni bila uporabljena sila.

Zato je pomembno, da smo na današnji seji pozvali k redefiniciji kaznivega dejanja posilstva v Kazenskem zakoniku, ki zahteva jasno soglasje za začetek spolnega odnosa, t. i. model “ja pomeni ja”. Absolutno nesprejemljivo je, da še naprej omogočamo interpretacijo, da je žrtev, ki spi, je vinjena, nezavestna, ali pa preprosto otrpla od strahu, pristala na spolni odnos, ker pač ni bila v stanju, da reče ne.

Pobuda sledi večletnim prizadevanjem za redefinicijo s strani civilne družbe in zakonodajni iniciativi za začetek zbiranja 5.000 podpisov državljanov, ki jo je včeraj v parlamentu uradno sprožil Inštitut 8. marec.
Deli.