Nataša Sukič: Poslanska pobuda o prizadevanju za zaustavitev genocida v Gazi

Pričujočo poslansko pobudo je poslanska skupina Levice s prvopodpisano Natašo Sukič 9. novembra 2023 naslovila na Državni zbor.

Ta teden je dogajanje v Gazi doseglo nov žalostni mejnik – število civilnih smrtnih žrtev je zaradi nenehnega bombardiranja in obstreljevanja Gaze preseglo številko 10.000.

Gaza, ta največji odprti zapor na svetu, se ob nenehnem izraelskem bombardiranju in raketiranju, ob Netanjahujevi taktiki požgane zemlje, spreminja v hiralnico in množično pokopališče. Na vsega enainštirideset kilometrov dolgem in deset kilometrov širokem ozemlju med Izraelom, Egiptom in Sredozemskim morjem, kjer živi približno 2,3 milijona ljudi (in je eno najgosteje naseljenih območij na svetu, ki ga z zraka in morja nadzira Izrael in določa, kaj in kdo sme v Gazo vstopiti ali iz nje izstopiti!), število smrtnih žrtev vztrajno vsak dan narašča.

Ubitih je že več kot 4.000 otrok!

Vsakih deset minut v Gazi umre en otrok v imenu t.i. pravice do samoobrambe Izraela, ki, glede na sklep Meddržavnega sodišča (International Court of Justice IJC, ki je sodni organ OZN) iz leta 2004 kot okupacijska sila te pravice na okupiranih ozemljih nima. In Gaza je, tako kot Zahodni breg in Vzhodni Jeruzalem, okupirano področje.

Varnostni svet ZN niti po ponedeljkovih posvetovanjih ni dosegel soglasja glede predloga resolucije o vojni med Izraelom in Hamasom. Ameriški predsednik Joe Biden je medtem v telefonskem pogovoru z izraelskim premierjem Benjaminom Netanjahujem ponovil trdno podporo Izraelu. Voditelja sta se po navedbah Bele hiše pogovarjala o možnosti taktičnih premorov pri vojaških operacijah, da se civilistom omogoči odhod z območij spopadov in dostava pomoči, vendar pa ameriški predsednik ni niti z besedico omenil trajne prekinitve napadov na Gazo. Netanjahu pa je v pogovoru za ameriško televizijo ABC zagotovil, da ne bo nobenega premirja, dokler ne bodo izpuščeni vsi talci, ki so jih pripadniki Hamasa zajeli med napadi 7. oktobra. Obenem je napovedal, da bo Izrael po končani vojni s Hamasom za nedoločeno obdobje prevzel odgovornost za varnost na območju Gaze, pri čemer je jasno, da pot k osvoboditvi zajetih talcev zagotovo ne vodi preko stopnjevanja agresije in nasilja nad nedolžnim palestinskim prebivalstvom.

Pri čemer je jasno, da napoved izraelskega predsednika, da bo Izrael po končani vojni za nedoločeno obdobje prevzel odgovornost za varnost na območju Gaze, pomeni trajno, popolno in dokončno okupacijo te palestinske enklave, eksistencialno grožnjo za Palestince in izničenje možnosti za rešitev dveh držav. Temu sedaj nasprotuje celo ameriški politični vrh.

Število žrtev izraelskega obstreljevanja Gaze je medtem, kot rečeno, preseglo žalostni mejnik. Število ubitih Palestincev v Gazi je več kot 10.000, število ranjenih že blizu 30.000, poroča ministrstvo za zdravje v Gazi.

Generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres je ob tem ocenil, da postaja območje Gaze “pokopališče za otroke”. “Kopenske operacije izraelskih sil in nenehno bombardiranje prizadenejo civiliste, bolnišnice, begunska taborišča, mošeje, cerkve in objekte Združenih narodov. Nihče ni varen …,” pravi Guterres in dodaja, da se pojavljajo očitne kršitve mednarodnega humanitarnega prava. In znova poziva k humanitarni prekinitvi ognja.

Ljudje v Gazi ne umirajo samo zaradi nenehnega bombardiranja in raketiranja stanovanjskih sosesk, ampak tudi zaradi pomanjkanja zdravstvene oskrbe, vode, hrane, elektrike, goriva. Vode, ki jo Izrael Gazi načrtno, kot del vojne/vojaške strategije, izklaplja. Hrane, zdravil in medicinskih pripomočkov ter sanitetnega materiala, ki zaradi blokad humanitarnih konvojev ne pride do pomoči potrebnih prebivalcev Gaze. Elektrike in goriva, ki ju Izrael tudi z napadi na solarne panele in s popolnim razbitjem infrastrukture, ne jemlje samo tam živečemu civilnemu prebivalstvu, pač pa tudi bolnišnicam, kjer se zdravstveno osebje v nemogočih pogojih bori za življenja ranjencev, ki dnevno trumoma iščejo nujno medicinsko oskrbo in pomoč.

Združeni narodi ocenjujejo, da so zdravstvene, sanitarne, vodne in prehranske storitve v Gazi blizu “točke preloma”.

Število žrtev se povečuje tudi na okupiranem Zahodnem bregu in v Vzhodnem Jeruzalemu. Leto 2023 je bilo za Palestinke in Palestince tam najbolj smrtonosno v zadnjih petnajstih letih. Zaradi nasilja izraelskih okupacijskih sil jih je bilo že do konca avgusta ubitih skoraj dvesto. Stopnjuje pa se tudi nasilje nad palestinskim prebivalstvom v Izraelu.

V izraelskem parlamentu pravkar tudi sprejemajo zakonodajo, ki bo omogočala, da se palestinskim državljanom Izraela, ki bi javno izražali solidarnost s prebivalci Gaze ali bi javno demonstrirali proti vojni v Gazi, odvzame državljanstvo, lahko pa jih, če bi v znak protesta blokirali pomembne ceste, policija na licu mesta tudi ustreli.

Administrativni izbris in/ali eksekucija po hitrem postopku, skratka.

V Gazi smo priča strahotni tragediji in humanitarni katastrofi, dejanjem, ki že po mesecu dni kolektivnega kaznovanja Palestincev mejijo na dejanja genocida brez primere v 21. stoletju.

O tem zgovorno in neizprosno pričajo sledeči podatki:

 • bolnišnice v povprečju vsako minuto sprejmejo enega ranjenca, vsako uro pa 15 trupel;
 • vsako uro je v povprečju ubitih šest otrok in pet žensk;
 • skoraj 70 odstotkov prebivalcev Gaze je bilo zaradi izraelskega bombardiranja in napadov prisilno razseljenih;
 • Izrael je do tega trenutka pri bombardiranju uporabil približno 30.000 ton eksploziva, v povprečju 82 ton na kvadratni kilometer;
 • polovica bolnišnic in 62 odstotkov primarnih zdravstvenih centrov dejansko ne obratuje več;
 • 50 odstotkov stanovanjskih enot je bilo poškodovanih zaradi bombardiranja in naletov, 10 odstotkov jih je popolnoma porušenih in neprimernih za bivanje;
 • tretjina šol je poškodovanih, približno 9 odstotkov pa jih ne deluje več;
 • 14 odstotkov mošej na območju Gaze je poškodovanih, 5 odstotkov pa popolnoma uničenih.

V skladu s Konvencijo o preprečevanju in kaznovanju zločina genocida imajo države podpisnice dolžnost storiti vse, da preprečijo izvršitev genocida, saj v nasprotnem primeru nosijo soodgovornost zaradi kršitev mednarodnega prava.

Tudi Ženevske konvencije jasno določajo dolžnost držav podpisnic, da bodo naredile vse, da se bo določila  konvencij spoštovalo v vseh okoliščinah, kršitve pa se bodo preganjale.

Razpihovanje nasilja in sovraštva, ki ga že petinsedemdeset let ustvarja sistematično izraelsko etnično čiščenje ter režim apartheida in okupacije, se je v vsej brutalnosti in surovosti razkrilo pred očmi svetovne javnosti.

O tem pričajo pozivi izraelskega predsednika Jicaka Hercoga h kolektivnemu kaznovanju celotnega prebivalstva Gaze, o tem govorijo izjave predsednika izraelske vlade Benjamina Netanjahuja, izrekanja poslank in poslancev ter ministrov izraelske vlade, še posebej ministra za obrambo Joava Galanta in ministra za nacionalno varnost Itmarja Ben-Gvira, ki pozivajo k popolnemu izbrisu Gaze.

Nenazadnje, k izgonu palestinskega prebivalstva pozivajo vidni izraelski intelektualci in intelektualke ter znane medijske osebnosti.

Vse to dodatno potrjuje utemeljenost opozoril, tudi strokovnjakov Združenih narodov, da smo priče hudodelstvom, ki lahko da že vsebujejo elemente genocida, vsekakor pa bodo do genocida pripeljala, če politika (domača in svetovna) ne bo takoj odločno odreagirala in zaustavila maščevalnega pohoda izraelskega predsednika Benjamina Netanjahuja.

Vlado RS na podlagi apela Gibanja za pravice Palestincev pozivamo, da:

 • DZ in Vlada RS nedvoumno in vidno opozorita na nevarnost in nesprejemljivost izvršitve genocida nad Palestinkami in Palestinci;
 • vlada sprejme embargo na trgovanje z orožjem in vojaško opremo z Izraelom in k temu pozove tudi druge članice EU;
 • se vztrajno in brezpogojno zavzamemo za takojšnje premirje in za zagotovitev spoštovanja človekovih pravic prebivalstva v Gazi in na okupiranem Zahodnem bregu ter Vzhodnem Jeruzalemu;
 • Slovenija ponudi vso humanitarno in zdravstveno pomoč, ki jo lahko in ki jo potrebujejo in jo bodo potrebovali prebivalci ter prebivalke Gaze po vsesplošnemu uničenju življenj, domov in infrastrukture;
 • zahtevamo nepristransko preiskavo morebitnih vojnih hudodelstev in hudodelstev zoper človečnost ter podpremo delo Mednarodnega kazenskega sodišča ter ostalih sodišč, ki bi uporabila možnost univerzalne jurisdikcije za dosego odgovornosti za storjene kršitve mednarodnega prava;
 • vlada prepove trgovanje in sodelovanje, akademsko in gospodarsko, z nezakonitimi izraelskimi naselbinami na Zahodnem bregu;
 • vlada sprejme ukrepe po zgledu držav v času apartheida v Južnoafriški republiki, da se zagotovi končanje režima apartheida, ki ga izvaja Izrael (k temu pozivajo tako posebni poročevalci Združenih narodov, kot izraelske in mednarodne organizacije za človekove pravice);
 • se kot država zavzamemo za univerzalno uveljavitev in uresničitev pravice beguncev in begunk do vrnitve, pravic do svobode, enakopravnosti, varnosti in samoodločbe – te pravice pripadajo vsem ljudem, ne glede na njihovo etnično ali versko pripadnost;
 • zahtevamo od vseh predstavnikov države Izrael spoštovanje mednarodnega prava in obveznosti, ki iz tega izhajajo;
 • Republika Slovenija prizna Palestino kot državo.
Deli.