Napad na protestnike je neposredna posledica širjenja sovraštva v naši družbi

Včerajšnji napad funkcionarjev in pripadnikov SDS na miroljubne protestnike in novinarsko ekipo v Izoli je neposredna posledica dopuščanja in celo spodbujanja sovražnega govora s strani Vlade RS in njenih vidnih predstavnikov tako na družbenih omrežjih kot v medijih. Nadaljnje stopnjevanje nasilja lahko preprečimo le s takojšnjim ukrepanjem.

Pod vlado Janeza Janše se je sovražni govor z družbenih medijev in medijev pod nadzorom SDS že začel prevajati v dejansko nasilje nad vsemi, ki si upajo spregovoriti proti naraščajoči fašizaciji slovenske družbe. Privržencem in celo funkcionarjem SDS, ki doživljajo vsako kritiko delovanja predsednika vlade in vlade kot celote kot napad na lik in delo Janeza Janše, je naenkrat dovoljeno vse: tudi fizično obračunavanje z nasprotniki. Zadnji takšen primer se je zgodil včeraj v Izoli, ko so podporniki vlade Janeza Janše na čelu z občinskim svetnikom iz stranke SDS fizično napadli protestnike proti vladi in korupciji, vključno z občinskim svetnikom Levice, ter novinarsko ekipo RTV Slovenija.

Takšni dogodki so neposredna posledica spletnega ustrahovanja in groženj, ki jih vsakodnevno širijo podporniki Janeza Janše tako na družbenih medijih kot v medijih, ki jih usmerja SDS. Namesto da bi predstavniki oblasti takšna dejanja obsodili in ustrezno ukrepali proti tistim, ki širijo sovražni govor, ga pogosto celo sami spodbujajo in delijo med svoje privržence. Zate je samo še vprašanje časa, kdaj bo netenje političnega sovraštva pripeljalo do še hujših fizičnih obračunov.

V Levici obsojamo vsakršno nasilje in želje posameznikov ali oblasti, da bi omejevali ustavno pravico do izražanja mnenja ter svobode zbiranja. Tistim, ki so v jedru tega sistema, sporočamo, da si ne bomo dali vzeti ne enega ne drugega in da se jih ne bojimo. Vsi, ki s svojimi besedami in dejanji spodbujajo in povzročajo takšno razraščanje nasilništva in sovraštva v naši družbi, morajo prevzeti odgovornost in takoj odstopiti s svojih funkcij. Vsak sovražni govor pa je treba ostro obsoditi in preganjati. Le s padcem vlade Janeza Janše se lahko prekine nadaljnje razraščanje fašizma v Sloveniji.

Deli.