Uspeli zaustaviti novo menjavo nadzornikov RTV Slovenija

Vlada Janeza Janše je že predčasno zamenjala tri člane nadzornega sveta RTV Slovenija in na njihova mesta imenovala svoje strankarske vojščake. Danes je nameravala na 20. seji Mandatno-volilne komisije koalicija SDS, NSi, SMC in DeSUS zamenjati še dva nadzornika, ki jih v nadzorni svet imenuje Državni zbor. Predlagana razrešitev nadzornikov je še en v nizu grobih posegov v avtonomijo javnega zavoda RTV Slovenija, ki ima za cilj popolno politično podreditev javne televizije in radia.

V Levici opozarjamo, da je mnenje Zakonodajno-pravne službe jasno: predlog za razrešitev članov Nadzornega sveta RTV Slovenija ni zakonit in ni v skladu z Ustavo RS. Zato smo na današnji seji zahtevali, da se točka umakne z dnevnega reda, nezakonit in protiustaven predlog sklepa pa ne obravnava.

Na Madžarskem se avtoritarna oblast, bogatenje oligarhov in pregon drugače mislečih niso zgodili čez noč. Desetletje vladavine Viktorja Orbana predstavlja postopen proces izgubljanja svoboščin in privajanja na novo normalnost – podreditev novinarjev pa je bila med ključnimi dejavniki, ki so to omogočili.

Tako se tudi boj za naše jutrišnje osebne in državljanske svoboščine odvija danes, na teh začetnih korakih podrejanja medijev.

Deli.