Minister Simon Maljevac ob mednarodnem dnevu solidarnosti

Solidarnost ni prazna beseda ali abstrakten pojem, temveč oprijemljiva in praktična vez med nami, v dejanjih in besedah, organiziranju in politični volji. Solidarno povezovanje in odločen boj sta v preteklosti izborila vse pravice, ki jih danes razumemo kot samoumevne: pravica do osemurnega delovnika, dopusta, porodniške in bolniške odsotnosti, pravica do izobraževanja in zdravnika, volilna pravica za ženske, pravica svobodnega odločanja o lastnem telesu, pravice LGBT skupnosti in drugih manjšin, pravica do delavskega organiziranja, pravica do sporazumevanja v maternem jeziku … Vse, kar kot družba danes smo, je rezultat solidarnosti med ljudmi.

Ob tej priložnosti izrekam iskrene čestitke vsem, ki to plemenito vrednoto nosite v svojem bitju in jo udejanjate z delom, prostovoljstvom, aktivizmom, v skupnosti in v odnosih. Hvala, ker prispevate in gradite skupnost.
Solidarnost pa se končno udejanja tudi na političnem parketu. Pred vstopom v novo leto in pred skorajšnjo prvo obletnico dela solidarnostnega ministrstva z veseljem ugotavljam, da nam je na ministrstvu in v vladi navkljub družbenim, ekonomskim in podnebnim izzivom uspelo narediti nekaj ključnih korakov v smeri družbe solidarnosti. S sprejetjem zakona o dolgotrajni oskrbi v življenje pošiljamo nov sistem socialnega varstva za najšibkejše; interventni zakon, ki bo pomagal zaposlenim v domovih starejših je pred vrati; pomoč tistim, ki jih je prizadela poletna ujma, je na voljo; ureditev proračunskega financiranja javne stanovanjske gradnje že zasaja prve lopate. Solidarnost se je končno prevedla tudi v politično voljo.
Vsak dan smo priča slabim novicam, novicam o izkoriščanju, zlorabah, vojnah, uničenju, genocidu in trpljenju. Korenino vsake slabe novice lahko izsledimo v nepovezanosti in nesolidarnosti med ljudmi, zato ob tem mednarodnem prazniku kličem po solidarnosti med delavci, solidarnosti med narodi, solidarnosti med generacijami in solidarnosti s planetom.

V gradnji novega in bolj solidarnega družbenega reda pa pošiljam ponarodelo misel glasbenika in aktivista Ralpha Chaplina: »Solidarni bomo vedno, ker je v zvezi naša moč!

Minister Simon Maljevac

Deli.