Odziv na ponovno zahtevo delodajalcev po neupoštevanju Zakona o minimalni plači

Delodajalci, združeni v Trgovinski zbornici, Združenju delodajalcev Slovenije in Združenju delodajalcev obrti in podjetnikov danes zopet pozivajo k neupoštevanju Zakona o minimalni plači. Po tem, ko so dvigu minimalne plače ostro nasprotovali tudi v času gospodarskega razcveta, se ves čas od uveljavitve zakona do danes nenehno prizadevajo za razveljavitev ali zamik uveljavitve zakona, ki zagotavlja, da bo vsak, ki dela, lahko od svojega dela dostojno živel. Formula, ki je bila sprejeta z zakonom na pobudo Levice, zagotavlja da bo morala minimalna plača s 1. januarjem 2021 znašati vsaj 20 % več od minimalnih življenjskih stroškov. To pomeni, da bi se iz sedanjih 700 evrov dvignila minimalno na 736,09 evrov neto. A delodajalci navkljub milijardni državni pomoči in obsežnemu javnemu financiranju njihovih stroškov dela vztrajajo, da naj se zakon ne uveljavi. 

Delodajalci so samo z zadnjim PKP6 prejeli milijardo evrov subvencij. Vse stroške dela za zaposlene delavce na čakanju in za delavce, ki delajo skrajšani delovni čas, jim v celoti krije država oziroma vsi prebivalci Slovenije. Podjetjem so v protikoronskih paketih zagotovili oprostitev prispevkov za pokojninsko zavarovanje akontacije plačila davka na dobiček, državna poroštva za bančna posojila, kritje fiksnih stroškov, zamrznitev plačila najemnin za poslovne prostore in tako dalje. V novem paketu se nekateri ukrepi za delodajalce podaljšujejo, trgovcem pa se poleg obljub o širokem odprtju trgovin omogoča, da bodo lahko delavce v nasprotju z zaprtjem trgovin v nedeljo izkoriščali med prazničnimi nedeljami.

Delodajalci kot enega izmed argumentov za zamrznitev dviga minimalne plače navajajo celo, da bi nižja minimalna plača omogočila “povečanje oz. uskladitev drugih plač zaposlenih v podjetjih” in “variabilno nagrajevanje”. Delodajalci so s tem  precej naravnost povedali, da sploh ne gre za to, da podjetja ne bi imela denarja za dvig minimalne plače, ampak da hočejo, da denar ostane za nagrade. Komu najbolj koristi “variabilno nagrajevanje” pa vemo – v prvi vrsti menedžmentu in najbolje plačanim.

Zahteve delodajalcev bi pomenile milijardno božično darilo za kapital in kazen za delavce, ki v tej epidemiji še naprej izgorevajo in tvegajo lastno zdravje. V Levici ne bomo pristali na to, da se pod pretvezo epidemije znižuje plače in pravice delavcev. Delavci v zdravstvu in socialnem varstvu, delavci v bolnišnicah, negovalno in zdravstveno osebje v domovih starejših občanov, delavci v laboratorijih, delavci v proizvodnji, v trgovinah in drugje so med epidemijo delali naprej in kapitalu zagotavljali dobiček, vsem nam pa dostop do osnovnih dobrin in storitev. Prav zaradi tega si vsak od njih zasluži, da lahko od svojega dela tudi dostojno živi.

V Levici od tega ne odstopamo, podpiramo sindikate v njihovi napovedi splošne stavke v primeru posega v zakon in napovedujemo, da bomo pravico do dostojnih plač branili z vsemi sredstvi.

Deli.