Vlada za božič delodajalcem podarja milijarde, delavcem pa nižjo plačo

Z novim letom bi moral v veljavo stopiti nov koncept minimalne plače, ki zagotavlja, da bo vsak, ki dela, lahko od svojega dela dostojno živel. Formula, ki je bila sprejeta z zakonom na pobudo Levice, zagotavlja da bo morala minimalna plača s 1. januarjem 2021 znašati vsaj 20 % več od minimalnih življenjskih stroškov. To pomeni, da se bi iz sedanjih 700 evrov dvignila minimalno na 736,09 evrov neto.

Predstavniki kapitala pri GZS ter Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, ki ga vodi Zdravko Počivalšek, pa delavcem očitno tega ne privoščijo. GZS dvigu najnižjih plač vztrajno nasprotuje, a je bil zakon leta 2018 navkljub pritiskom kapitala sprejet. Lansko leto je GZS podjetjem posredoval celo napotke, kako zakon izigrati in delavcem izplačati nižje plače, kot bi jim morale zakonito pripadati. Letos pa se pod pretvezo epidemije na vse pretege trudijo, da bi preprečili dokončno uveljavitev zakona s 1. januarjem. Navkljub temu, da bodo podjetja in delodajalci na podlagi obstoječih in prihodnjih protikoronskih ukrepih prejeli več kot milijardo evrov sredstev, GZS in združenje delodajalcev brezsramno zahtevata, da se predvideni dvig minimalne plače zaustavi, uveljavitev formule za dostojne plače pa preloži za dve leti.

Ministrstvo za delo, ki ga vodi Janez Cigler Kralj iz NSi, je glede tega ponižno tiho in se o ukrepih, ki bodo vključeni v naslednji paket PKP ne pogovarja niti s sindikati. Gospodarski minister Počivalšek je na drugi strani odprt za predloge kapitala, saj je vladi predlagal, naj se zahteve kapitala spoštuje in dokončna uveljavitev zakona o minimalni plači v PKP7 preloži. Do tega predloga so kritični tudi sindikati, ki so izključeni iz priprav protikoronske zakonodaje. Ti so se včeraj odzvali z javnim pismom in očitali ministrstvu za delo, ki ob napovedih minimalne plače molči, da: “Ni stopilo v bran delavk in delavcev, k varstvu njihovega ekonomskega in socialnega položaja.” Očitno je, da v vladi Janeza Janše ni niti enega ministra, ki bi se zavzemal za delavce, kar se kaže tudi v sprejetih ukrepih, kot ugotavlja ZSSS: “Čas bi bil, da se na prvo mesto postavi delavke in delavce in da se ne predlaga ukrepov, ki pomenijo poslabšanje ekonomskega in socialnega položaja delavk in delavcev, ustvarjajo neenakost ali morda celo posegajo v sistemsko zakonodajo.”

Predlog kapitala in ministrstva je milijardno božično darilo za kapital in kazen delavce, ki v tej epidemiji še naprej izgorevajo in tvegajo lastno zdravje. V Levici ne bomo pristali na to, da se pod pretvezo epidemije znižuje plače in pravice delavcev. Delavci v zdravstvu in socialnem varstvu, delavci v bolnišnicah, negovalno in zdravstveno osebje v domovih starejših občanov, delavci v laboratorijih, delavci v proizvodnji, v trgovinah in drugje so med epidemijo delali naprej in kapitalu zagotavljali dobiček, vsem nam pa dostop do osnovnih dobrin in storitev. Prav zaradi tega si vsak od njih zasluži, da lahko od svojega dela tudi dostojno živi.

V Levici od tega ne odstopamo in napovedujemo, da bomo pravico do dostojnih plač branili z vsemi sredstvi.

Deli.