Brez popuščanja glede doseženega pri minimalni plači

V Levici ne pristajamo na spremembe zakona o minimalni plači, ki jih je predstavila iniciativa delodajalskih organizacij na seji državnega sveta 3. julija. Slednja predlaga izničenje enega bistvenih dosežkov lani sprejetega Zakona o minimalni plači – izločitev vseh dodatkov iz minimalne plače z letom 2020. Če pride do nedopustnega poseganja v zakon o minimalni plači, v Levici sporočamo, da smo se proti temu pripravljeni boriti tudi z zakonodajnim referendumom.

Trenutno se zaposlenim, katerih osnovne plače znašajo manj kot je minimalna plača, nekateri dodatki (denimo dodatek za delovno dobo) štejejo v doplačilo do minimalne plače. V praksi to pomeni, da se jim zaradi dodatka že tako nizka plača sploh ne poveča. Gre za izrazito nepravično stanje, saj vsi ostali zaposleni, katerih osnovne plače so višje ali enake minimalni plači, ta dodatek ob koncu meseca tudi dejansko prejmejo.

Predlog delodajalcev je tudi izrazito antisocialen, saj želi izničiti pridobitev, ki jo bodo z letom 2020 deležni ravno najslabše delavci, na plečih katerih so slovenska podjetja v letu 2018 ustvarila preko 4 milijarde evrov čistega dobička. Leta 2016 so čisti dobički narasli za 70%, medtem ko se minimalna plača ni dvignila niti za promil. Leta 2017 so so čisti dobički povečali za 15%, minimalna plača pa je narasla le za 1,8%. Lani, ko so dobički poskočili še za dodatnih 16%, pa je minimalna plača zrasla za 4,7%.

Državni svet se je, podobno kot pri svojem nasprotovanju višjim socialnim pomočem, danes zopet postavil na stran kapitala in prenesel sporočilo Gospodarske zbornice Slovenije, ki se glasi: “teh, milijardnih dobičkov nismo pripravljeni deliti z delavci.”

Zato se v Levici pridružujemo nasprotovanju sindikatov in napovedujemo, da bomo vsak poseg v lani sprejet zakon o minimalni plači, ki z januarjem leta 2020 predvideva še izločitev vseh dodatkov iz minimalne plače, branili tudi na referendumu. Postopen dvig minimalne plače je nujen pogoj za zagotovitev temeljnih delavskih pravic in prepotreben korak v boju proti revščini in socialni izključenosti.

Deli.