Milan Mrđenović: Zakaj interni referendum?

»Zakaj ima Levica kot edina stranka notranji referendum, na katerem se članstvo odloča o vstopu v vlado? Ker izvajamo demokracijo v praksi. To je edino pošteno in transparentno, sploh do vseh članov in tudi volivcev, ki so nam zaupali glas zaradi programa.

Statut Levice določa, da se pomembne odločitve ne sprejemajo v ozkih, omejenih ali zaprtih krogih izbrancev, temveč s konsenzom članstva, ki stoji za programom in delom stranke na terenu. S tem preprečujemo, da bi se odločitve sprejemale mimo programa in mimo javnih obljub. Z drugimi besedami: preprečujemo, da bi se Levici zgodilo to, kar se je zgodilo s SMC in Desusom.
Z notranjim referendumom preprečujemo korupcijo, šerifovanje in prevlado partikularnih interesov. Izvoljeni predstavniki Levice se zavedajo, da zastopajo program stranke in ne sami sebe. Program smo člani že potrdili na kongresu. Zdaj potrjujemo koalicijsko pogodbo, ki je kompromisni predlog programov raznorodnih strank v bodoči vladi.
Tudi zaposlitve ne sprejmeš, preden natančno ne prebereš pogodbe. Zanimajo nas pogoji dela in natančen dohodek. Oziroma: točen delež programa Levice, ki bo zastopan na nivoju vlade. Jaz mislim, da smo dobili dobro pogodbo in sem svojo volilno dolžnost danes zjutraj že opravil. Po tridesetih letih (ali več) se nam obeta, da bomo dobili socialistično stranko, ki bo sedela v vladi in skrbela za zagotavljanje blaginje in prihodnosti za vse, ne le za peščico.
V Levici skupaj sprejemamo odgovornost in gremo v vlado, zato, da s svojim prispevkom naredimo nekaj dobrega za Slovenijo in vse njene državljane!«

Milan Mrđenović,
koordinator lokalnega odbora Levica Koroška

Deli.