Milan Jakopovič: Podpiramo referendum o legalizaciji trave

Zatečeno stanje, torej dostopnost alkohola in tobaka ter prepoved in demonizacija konoplje, seveda ni posledica javnega mnenja.

Je posledica moči tobačnih in alkoholnih lobijev ter zgodovine represivnih politik zahodnih držav, ki so v t. i. “vojni proti drogam” našli elegantno rešitev, kako se ne ukvarjati z dejanskimi vzroki družbenih problemov, kot sta revščina in neenakost.
O legalnosti drog se ne odloča na podlagi dejstev o njihovem vplivu na javno zdravje, ampak v najboljšem primeru stihijsko, v najslabšem pa s ciljem čim večje represije.
Za legalizacijo konoplje obstajajo številni pozitivni argumenti. Študij, ki dokazujejo blagodejne učinke konoplje, je vsako leto več — od protibolečinskih in pomirjevalnih lastnosti vse do določene stopnje učinkovitosti pri zdravljenju nekaterih vrst raka. K zapoznelemu odkrivanju teh učinkov je brez dvoma prispevalo zatečeno stanje prohibicije.
V Levici se zavzemamo za legalizacijo konoplje znotraj zakonskega okvira, s katerim bi bilo omogočeno gojenje za osebno uporabo, dostop pogojen s polnoletnostjo, prodaja in oglaševanje pa regulirana podobno kot tobačni izdelki.

Konopljo, marihuano, kanabis, travo ali kakorkoli jo že imenujemo, želimo legalizirati, zato bomo podprli referendum o tem vprašanju.

Deli.