Predsedniški kandidat Miha Kordiš v Novi Gorici

Predsedniški kandidat Levice Miha Kordiš je danes obiskal Novo Gorico ter se srečal s številnimi prebivalkami in prebivalci. V sklopu obiska je pred HIT d.d. podal izjavo za javnost v podporo stavki delavk in delavcev. 

“Stavka delavk in delavcev podjetja HIT d.d., največjega igralniškega podjetja v Sloveniji, poteka že teden dni. Osnovne plače delavcev so večinoma pod minimalno, z grožnjami pa je uprava v začetku leta vsilila nove pogodbe s skrajšanim delovnim časom. Ob napovedi sedanje stavke je na cesto napodila trideset delavcev, ki niso pristali na slabše delovne pogoje. Delavcem izrekam vso podporo. HIT smo letos socialisti obranili pred privatizacijo, ki jo je kanila izpeljati Janševa vlada. A primer jasno priča, zakaj državno lastništvo ne zadošča in zakaj je potrebna drugačna, delavska uprava.”

V Novi Gorici se je Miha Kordiš skupaj s članicami in člani iz lokalnega odbora Levica Goriška ter aktivistkami in aktivisti sprehodil po ključnih točkah v mestu ter prisluhnil težavam prebivalk in prebivalcev. Ob gradbeni jami se je pogovarjal z mimoidočimi ki so mu predstavili probleme, s katerimi se srečujejo pri reševanju stanovanjske problematike. Miha Kordiš se je strinjal, da Nova Gorica ni izjema. Ob tem je opozoril, da se po celi Sloveniji “gradijo le stanovanja za peščico, medtem ko si mladi stanovanj ne morejo privoščiti. Manjka 30.000 stanovanj, 175.000 nepremičnin sameva. Mladi plačujejo po 500 evrov za sobico, posamezniki pa sedijo tudi na 100 stanovanjih in jih odirajo. Stanovanja, ki se gradijo, so turistična in luksuzna. To so obrazi stanovanjske krize.”

Nato so se članice in člani Levice ter aktivisti in aktivistke odpravili na stojnico Levice na Bevkovem trgu, kjer je Andrej Pelicon, koordinator LO Levica Goriška v izjavi za javnost spregovoril o problematiki v javnem potniškem prometu in težavah, s katerimi se je srečeval kot sindikalist v tej panogi:

“Kot voznik in sindikalist sem se v karieri srečeval z nešteto krivicami, kršitvami delovnopravne zakonodaje, podplačanostjo, šikaniranjem in maščevanjem. Ko govorimo o poklicu voznik avtobusa ali kamiona lahko trdim, da je to popolnoma degradiran poklic, ki je pripeljal do kritičnega pomanjkanja voznikov, kjer ne pomaga niti ponovna aktivacija upokojencev, uvoz delovne sile ali angažma zasebnih avtoprevoznikov. Težava je v podeljevanju koncesij in subvencioniranju prevoženih linijskih kilometrov. Prevozniške družbe zasledujejo cilj profita in ne cilja učinkovitega in dostopnega javnega servisa.  Rešitev je v podržavljanju javnega potniškega prometa, kjer bo ta dejavnost neprofitna. In ravno Miha Kordiš se je vedno odzval na težave v voznikov, vedno je prisluhnil in ukrepal, tudi s podporo stavki in prisotnostjo na njej.”

Po končanem sprehodu po mestu je sledila še predstavitev predsedniškega kandidata Mihe Kordiša, kjer je spregovoril tudi Marko Rusjan, mestni svetnik Levice v Novi Gorici. Slednji je poudaril, da je “Miha edini razlog, da se bo udeležil letošnjih predsedniških volitev.” Ter ob tem izpostavil, da je Miha Kordiš  “edini kandidat, ki postavlja delo in delavske pravice na prvo mesto. Prav tako je edini, ki lahko predstavlja in razume ljudi, ki delajo, ki so delali in ki bodo delali. On je glas ogromne večine prebivalcev Slovenije. Čas je, da ta večina končno dobi svojega predsednika.”

Deli.