Vojaška akademija West Point Mateja Tonina za nacionaliste in jastrebe SDS in NSi

Vladna resolucija o splošnem dolgoročnem programu razvoja in opremljanja Slovenske vojske do leta 2035, o kateri v Levici predlagamo referendum, ni zgrešena zgolj zato, ker predvideva dodatne 5,4 milijarde evrov do sredine naslednjega desetletja za nove nakupe orožja in delovanje vojske v tujini. Resolucija je sporna tudi zato, ker tlakuje pot za splošno militarizacijo družbe s ponovnim uvajanjem obveznega služenja vojaškega roka in vključevanjem vojaških vsebin v izobraževalni sistem, od srednje šole navzgor.

Da desni stranki SDS in NSi hitita z militarizacijo družbe, ni nikakršna skrivnost. Pred dnevi sta v zakonodajno proceduro vložili predlog novele Zakona o visokem šolstvu, s katerim bi omogočili ustanovitev zasebnega visokošolskega zavoda za potrebe izobraževanja strankarsko zvestih in ideološko primernih vojaških kadrov, ki bi deloval pod okriljem MORS in se financiral z javnim denarjem.

Miha Kordiš: “Minister Tonin bi še bolj odrezal vojsko od družbe. Vzporeden plačni sistem, vzporedni dodatki, sedaj še vzporedna šola. A kar potrebujemo je družba, v kateri bo dobro poskrbljeno za vse, tudi za običajnega vojaka, ne pa ločeni privilegiji za strankarsko paravojsko.”

Ta manever je skrajno nevaren. V Sloveniji se trenutno s preučevanjem vojaških, obrambnih in drugih varnostnih vprašanj ukvarjata katedra za obramboslovje na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani ter Fakulteta za varnostne študije univerze v Mariboru. Na katedri za obramboslovje imajo celo vojaški modul, ki je namenjen prav bodočim vojaškim osebam. A to seveda ni dovolj za pospešeno militarizacijo družbe. Čeprav sta SDS in NSi v vrhu vojske, to ni dovolj, da bi na svojo stran dobili tudi večji del vojske, ki je liberalen in ima do teh dveh strank izrazito odklonilno mnenje. 

To se je v tem mandatu videlo, ko niti en od štirih vojaških sindikatov ni podpiral Toninovega Zakona o obrambi, s katerim se je hvalil, da ureja status vojakov po 45 letu. Kar trije od njih so odkrito zagovarjali način ureditve, ki smo ga predlagali v Levici. Nemalo vojaških oseb se je celo redno udeleževalo petkovih protivladnih kolesarskih demonstracij. To ni kader, ki bi bil pogodu NSi in SDS. Zato potrebujejo novi vojaški visokošolski zavod, v katerega bi se lahko mladi vpisali takoj po srednji šoli, pridobili zelo ozko usmerjeno vojaško znanje, brez družboslovnih dodatkov, ki jih recimo obramboslovcem v Ljubljani nudi FDV. Nadomesti naj ga zvrhana mera lažnega nacionalističnega domoljubja s strani podpornikov SDS in NSi, ki bi visokošolski zavod seveda zasedli takoj za tem, ko bi bil ustanovljen.

Predlog tako v resnici sploh ni presenetljiv. Vsaka šola je ideološki aparat. Na Katedri za obramboslovje na FDV in Fakulteti za varnostne vede mandarinske profesorske pozicije zasedajo skoraj izključno liberalni profesorji. Ti so vedno prvi kandidati levosredinskih vlad za ministre, državne sekretarje in druge visoke politične funkcije v državnih varnostnih aparatih. Ideologija, ki jo ti profesorji reproducirajo, je liberalna in je tako na poti konservativni nacionalistični ideologiji SDS in NSi. Tema strankama tako kljub represivni aparat države se torej na svojih vrhovih polni predvsem s kadrom, ki je pred tem dal čez najmanj pet let pranja možganov s strani njihovih političnih nasprotnikov. Tudi ti sicer že desetletja pridigajo o samoumevnosti in neizbežnosti hlapčevanja NATO paktu, a vseeno niso njihovi. SDS in NSi akademskih elit FDV in FVV ne morejo spraviti iz njihovih stolčkov, kaj šele v roku nekaj mesecev, ki so predvidoma ostali tej vladi. Lahko pa ustanovijo svojo šolo in jo oblikujejo po svojih merah. Ta ne bo le obramboslovna ali varstvoslovna šola, ne bo niti vojaška šola. Pod vodstvom takšnih strank, bo gotovo kar šola za represijo in vojno.

Deli.