Minister Tonin zapravlja za oklepnike po dvakrat višji ceni od prvotne

Matej Tonin kupuje 8×8 oklepnike Boxer, čeprav se je njihova cena že podvojila od takrat, ko se je prvič začelo govoriti o nakupu!
📈 V vladnem Proračunskem memorandumu za leti 2018 in 2019 je bil strošek nabave 56 vozil ocenjen na 207 mio EUR.
📈 Januarja 2018 je v intervjuju za revijo Slovenska vojska državni sekretar Bizjak ta znesek povečal na 250 mio EUR.
📈 Praktično zadnji dan svojega mandata je poskušala projekt spraviti pod streho Cerjarjeva vlada in stroške nakupa 48 vozil ocenila na 306 mio EUR.
📈 Preko zakona o dostopu do informacij javnega značaja smo v Levici nato pridobili dokumente, v katerih ministrstvo nakup ocenjuje na 351 mio EUR.
📈 Kasneje so mediji poročali, da je cena v času, preden je Šarčeva vlada postopek nakupa prekinila, zrasla na 392 mio €.
📈 Sedaj je na mizi pobuda za nakup 45 vozil za 412 milijonov evrov.
Povedano drugače, v času Cerarjeve vlade naj bi vozilo stalo 3,7 milijona evrov, danes se minister Tonin dogovarja za nakup po ceni kar 9,1 milijona evrov na vozilo. Po dostopnih informacijah
Latvija na primer kupuje enaka vozila za 5 milijonov EUR po kosu. Zakaj Matej Tonin tako hiti z razmetavanjem denarja za orožje?
Ker smo jasno in glasno povedali, da hočemo ta sredstva namesto za opremo za misije v tujini porabiti za pomembnejše projekte, od katerih bomo imeli dejanske koristi, kot so bolnišnice in domovi za starejše!
To je prostodušno priznal tudi sam minister Tonin: »Želim si, da bi med mojim mandatom, to je do sredine leta 2022, podpisali pogodbe za vse naložbe, ki so predvidene po tem zakonu za prihodnjih šest let, da se vlaganja ne bi ustavila, če moj naslednik temu ne bi bil naklonjen.«
Govorimo o milijardah evrov vse tja do leta 2035, s katerimi Matej Tonin neodgovorno razmetava. Zato je potrebna menjava oblasti. Raje kot da na 2 % BDP dvignemo stroške za oboroževanje in misije v tujini, kot to zahteva NATO, hočemo v Levici na 2 % dvigniti proračun za reševanje okolja ali pa za znanost in raziskovanje!

 

Deli.