Matej Tonin in NSi bežita pred javno razpravo o 780-milijonskem nakupu orožja

Po pobudi Levice, da se o 780-milijonski nabavi orožja opravi razprava, je stranka NSi – kljub zatrjevanju ministra za obrambo Mateja Tonina, da “se veseli javne razprave” – vložila zahtevo za sklic nujne seje odbora za obrambo. Zakon o nabavi orožja bo tako obravnavan že v četrtek, 3. septembra, kar pomeni, da NSi in Tonin javnosti dajeta manj kot 5 dni časa za javno razpravo o največji nabavi orožja in največji investiciji te vlade. V Levici proti takemu nedemokratičnemu in netransparentnemu postopanju ostro protestiramo in svarimo Tonina in Novo Slovenijo, da s hitenjem in sprejemanjem zakona proč od oči javnosti odpirajo vrata korupciji, netransparetnosti in novim krajam javnega denarja, za katere bodo osebno odgovorni.

Luka Mesec: “Minister Tonin s hitenjem pri sprejemanju zakona o 780-milijonski nabavi orožja odpira korupciji, netransparentnosti in novim krajam javnega denarja”.

Ta teden smo v Levici podali pobudo za posvetovalni referendum o 780-milijonski nabavi orožja, ki je bil pripravljen brez širše javne razprave. Matej Tonin, minister za obrambo in nosilec tega zakona, se je najprej odzval s trditvijo, da se “veseli javne razprave”, a si je po milo rečeno neposrečenih izjavah, da Levica z nasprotovanjem nabavi oklepnikov, raketometov in vojaških helikopterjev, “preprečuje prevoze novorojenčkov”, očitno premislil. Poslanska skupina NSi je namreč dan po naši pobudi vložila zahtevo za sklic nujne seje odbora za obrambo, na kateri bo ta zakon, ki bi sicer po rednem postopku moral priti v obravnavo v oktobru, obravnavan že v četrtek, 3. septembra.

NSi in Tonin torej slovenski javnosti dajeta na razpolago pet dni za javno razpravo o največji investiciji te vlade ter največjem orožarskem poslu doslej – noben, vključno z afero Patria, se namreč ni niti približal znesku 780 milijonov evrov. Tak postopek je popolnoma nezaslišan, cilj pa je jasen: preprečitev javne razprave, kupovanje orožja proč od oči javnosti in mešetarjenje. To je uvertura v preplačila in korupcijo, ki so stalnica pri vseh dosedanjih nabavah orožja. Navsezadnje bi moral minister Tonin to lekcijo dobiti v aferah z nakupi mask in ventilatorjev, v katere je bil tudi sam vpleten. Nedavno se je izkazalo, da je država za 12 normalno delujočih (od skupno 148!) ventilatorjev odštela kar 5 milijonov evrov. 

Minister Tonin zato nosi osebno odgovornost za potencialno korupcijo, preplačila in izgubljene milijone evrov javnega denarja pri 780-milijonski nabavi orožja. Sam se je, s svojo poslansko skupino odločil, da za vsako ceno prepreči javno razpravo ter že v tej fazi povozi vse standarde transparentnosti in demokratičnosti. 

V Levici vztrajamo, da ima javnost pravico do obveščenosti in informirane razprave o tako veliki investiciji ter o tem tudi odločati na posvetovalnem referendumu. 780-milijonov je za Slovenijo ogromen znesek, ki dolgoročno vpliva na razvoj družbe. Če bo vlada uresničila napovedi po namenjanju 2 % BDP letno za vojsko, to pomeni, da bomo državljanke in državljani vsako leto (pri BDP 45 milijard evrov) plačevali 900 milijonov evrov za vojsko, oziroma za nabave orožja iz tujne. Ta denar bo za Slovenijo in njene prebivalce izgubljen. 900 milijonov evrov za orožje pomeni 900 milijonov evrov manj za zdravstvo, šolstvo, stanovanja, domove za starejše, železnice, razvoj, raziskovanje. Denar, ki ga bomo porabljali za nabave orožja, ne bo v Sloveniji ustvaril niti enega delovnega mesta, zgradil niti metra infrastrukture, investiran ne bo niti evro. Ta denar je za državo – izgubljen. 

Minister Tonin s svojim siljenjem zakona o 780-milijonski nabavi orožja mimo javne razprave torej ne odpira le vrat novi orožarski aferi – pač pa tudi Slovenijo postavlja v razvojno blokado. Zato njega osebno in njegovo poslansko skupino pozivamo, naj predlog za sklic nujne seje odbora umakneta in dopustita, da se o zakonu opravi javna razprava.

 

Deli.