Matej T. Vatovec: Pozdravljamo odločitev za oceno ustavnosti odloka o omejitvi gibanja

Matej T. Vatovec  o odločitvi Ustavnega sodišča z dne 17. aprila 2020: 

V Levici pozdravljamo odločitev ustavnega sodišča, da sprejme pobudo za oceno ustavnosti odloka o omejitvi gibanja ljudi med občinami v obravnavo.  Trdno smo prepričani, da je prepoved medobčinskega gibanja v nasprotju z ustavno zagotovljeno pravico do svobode gibanja. 

Ukrep je nesorazmeren, saj brez jasnih ciljev in kriterijev omejuje gibanje prebivalcem vseh 212 občin in ne upošteva stopnje okuženosti ali velikosti občin. Medtem ko odlok prebivalcem največje slovenske občine – Kočevja, omogoča gibanje na 555,4 kvadratnega kilometra, imajo npr. prebivalci Odrancev na voljo za gibanje zgolj 6,9 km2, Ankarana 8,6 km2, Trzina pa 8,6 km2.

Da je tak ukrep za širjenje koronavirusa neučinkovit in nesorazmeren, je opozorila tudi stroka, na čelu z vršilcem dolžnosti direktorja NIJZ. Namesto z arbitranimi represivnimi posegi v svobodo gibanja, bi se morali proti virusu boriti tam, kjer so žarišča in kjer je ogroženost prebivalcev in prebivalk največja – npr. v domovih za starejše. 

Čedalje bolj je jasno, da je vrsta ukrepov, ki jih je sprejela vlada, neživljenjskih, nesorazmernih in potencialno ustavno spornih. Zaradi tega bomo v ponedeljek s podpisi več kot tretjine poslancev vložili zahtevo za oceno ustavnosti 9. in 103. člena t.i. koronazakona ter tudi v sredo sprejetega novega odloka, s katerim se omejuje gibanje oseb med občinami na podlagi interventnega zakona.”

Deli.