Matej T. Vatovec: Odziv na eskalacijo v Palestini

Komentar vodje poslanske skupine Mateja T. Vatovca ob ponovni eskalaciji napetosti v Gazi:

Stopnjevanje konflikta med Palestino in Izraelom ne bo prineslo rešitve spora med državama, ki traja vse od leta 1967, ko je Izrael z vojsko okupiral in koloniziral palestinska ozemlja. Vse od takrat je Izrael izvajal sistematično politiko drobljenja palestinskih ozemelj, gradnje naselbin na okupiranih območjih, teror nad Palestinci in zanikal pravice beguncev, da se kdaj vrnejo na svoje domove. Z drugimi besedami – Izrael izvaja apartheid.

Palestinsko-izraelski konflikt se v zadnjega pol stoletja ni premaknil nikamor, svet pa je mižal. Znal je obsoditi napade Palestine, ne pa Izraela. In tudi zato nikoli ni kazalo, da bi bila rešitev na obzorju. Danes tudi Slovenija ponavlja to napako.
V Levici smo vsa ta leta vztrajno opozarjali na razsežnost izraelske okupacije, apartheid nad Palestinci v njihovi domovini ter ostale kršitve Ženevskih konvencij in resolucij ZN. Vedno smo bili na stališču, da mora biti vsaka okupacija obsojena, vsak zločin pa preprečen. Zato tudi danes ob napadih palestinskih milic na Izrael obsojamo uporabo orožja, ki je uperjeno zoper civilno prebivalstvo. Obenem pa opozarjamo, da nobena vojna ne bo prinesla rešitve, ampak bo samo poglobila konflikt, katerega posledica bo še več mrtvih in razdejanje tako Palestine in Izraela.

Zato bi morali svetovni voditelji čimprej reagirati in zastaviti svoje ime za prekinitev ognja in začetek novih mirovnih pogajanj. Edini način, ki bo to pot začel, je priznanje palestinske državnosti – dolg, ki ga ima tudi Slovenija, predvsem v luči svoje zgodovine. Čeprav je malo upanja, to ostaja in umira zadnje.

Deli.