Matej T. Vatovec o Pahorjevem spravaštvu v Bazovici

Spomenik najzgodnejšim antifašistom, članom skupine Borba. 6. septembra 1930 so bili v Bazovici ustreljeni Ferdo Bidovec, Fran Marušič, Zvonimir Miloš in Alojz Valenčič. Spomenik je doživel v svoji zgodovini toliko skrunitev s strani neofašistov, da so jih na spomenik začeli zapisovati.

Drage tovarišice in tovariši!
Bliža se neslavni dan, ko se bo predsednik Republike Slovenije, Borut Pahor, na bazoviški fojbi poklonil žrtvam tako imenovanega “titoističnega terorja”. Za to v resnici gre. Ne glede na to, kako
prefinjeno skuša predsednik republike svoje dejanje zaviti v všečno tančico sprave (ki jo uspešno izvaja z Janezom Janšo v Kočevskem rogu – tu sta si na las podobna), bo s svojim poklonom na najvišji državni ravni priznal več kot sedemdeset let trajajoče težnje italijanskega nacionalizma, da se medvojno in povojno dogajanje interpretira enostransko, revidira zgodovino ter enači fašizem in antifašizem.
Dejanje predsednika je zato zavržno predvsem iz simbolnega vidika. 13. julij 2020 je datum, ki obeležuje stoto obletnico požiga Narodnega doma v Trstu. Gre za dogodek, ki najbolj slikovito predstavlja obdobje dolgega dvajsetletja fašističnega terorja: nasilne raznarodovalne politike, ki je bila totalna – uničenje je bilo načrtovano tako fizično kot simbolno – do izginotja vsega neitalijanskega v teh krajih.
Fašizem postaja sprejemljiv po celotni Evropi – kakor tudi v Italiji, ki se s svojo zgodovinsko travmo ni nikoli soočila in je priznala (pripadniki TIGR so uradno še vedno teroristi, prav tako ne želijo objaviti poročila mešane slovensko-italijanske komisije). Zato so dejanja enačenja žrtev fašizma in namišljenih žrtev “komunizma” sramotna in nam govorijo o tem, da je fašizem sprejemljiv tudi pri nas. Trupla v različnih kraških breznih ali opuščenih rudniških rovih (kakršen je v Bazovici) so dejstvo, njihovo zgodovinsko ozadje in izvor pa nekaj popolnoma drugega od množic trupel od Gonarsa do Rižarne.
S tem je predsednik Borut Pahor pokazal, kako zelo vseeno mu je za zgodovino, pa tudi za antifašizem. Zaradi lastne samovšečnosti in neusahljive želje biti všeč drugim, bo storil nepojmljivo in nepopravljivo. Skušal bo spraviti nespravljivo: antifašizem s fašizmom. Skušal bo spraviti idejo internacionalizma, svobode, enakosti z idejo rasne nadvlade, zatiranja in sovraštva.
Zato recimo ne kolaborantstvu predsednika republike. Izrazimo naše nestrinjanje in prezir do tako nizkotnega dejanja. Se vidimo v Bazovici!
dr. Matej T. Vatovec
Deli.