Matej T. Vatovec ob letu dni Janševe vladavine

»Ob glasovanju pred letom dni o tretji Janševi vladi smo izpostavili, da je edini smisel in cilj delovanja Janeza Janše in njegove SDS izključno oblast. Zgolj zaradi oportunizma SMC in DeSUS ter njihovim strahom pred predčasnimi volitvami je uspel sestaviti novo koalicijo, za katero smo že takrat opozarjali, da bo nevarna državi in demokraciji: Janšev tretji skok na oblast se je namreč zgodil v izrednih razmerah koronakrize, v katerih bo vedno znova našel opravičilo za svoja dejanja, legitimnost za poskuse uresničevanja svojega avtokratskega potenciala.
V tem letu dni se je pokazalo, da se nismo motili. Stranke, ki so ga zaradi strahu pred volitvami spravile na oblast, mu zdaj zaradi strahu pred volitvami dopuščajo vse: napade na novinarje, sodnike, tožilce, civilno družbo, nevladne organizacije, vsakogar, ki se ne strinja z Janezom Janšo. Namesto oblasti, ki bi se ukvarjala z reševanjem koronakrize, smo dobili oblast, ki izredne okoliščine izkorišča za družbeni prevrat, podrejanje države in njenih institucij stranki SDS. Žrtve tega so znane: že blizu 4 tisoč mrtvih, najdaljše zaprtje šol v regiji, najdaljša policijska ura v regiji, naraščajoča brezposelnost, gospodarski krč, beda med mladimi.
S tem se nikakor ne mislimo sprijazniti. Levica je že več mesecev v prvih vrstah obrambe demokracije, pravic in svoboščin v Sloveniji, je med najglasnejšimi kritiki vlade, ki se namesto z reševanjem krize ukvarja s prevratom. Tako delovanje lahko pričakujete tudi vnaprej. Slovenija ne bo druga Madžarska, uporabili bomo vsa razpoložljiva sredstva, da preprečimo, da vlada čimprej odide. Slovenija potrebuje vlado, ki ji ni cilj oblast, pač pa razvoj, dostojne plače in pokojnine ter okoljska preobrazba družbe.«
Deli.