Matej T. Vatovec: Zakaj v Levici ne podpiramo širitve NATO pakta?

V Levici nismo in ne bomo podprli nadaljnjih širitev NATO pakta. Zakaj? Ker je NATO zgolj vozilo za geostrateške interese in interese vojaške industrije. Trije načelni razlogi:

  1. NATO ni obrambna zveza, ampak motor destabilizacije številnih regij v svetu. Pod taktirko ZDA in največjih držav članic je bil glavni krivec za podiranje režimov in uničenja držav, na koncu tudi na škodo civilnega prebivalstva. Od Iraka, Libije do Sirije, če pogledamo samo zadnjih 30 let.
  2. NATO ni obrambna zveza, ampak motor vojaške industrije. Medtem ko večina panog v svetu doživlja recesijo, borzni indeksi padajo, so delnice vojaške industrije poletele v nebo. Kolateralno gorivo za ta motor je vojna v Ukrajini, ki bo trajala toliko, kolikor bo potrebno prodati oborožitvene opreme.
  3. NATO se te dni širi na plečih Kurdov. Gnil kompromis med Turčijo, Švedsko in Finsko zelo lepo kaže, koliko pomenijo človekove pravice in mednarodni sporazumi pri takih kupčijah. Kurdi so etnična skupnost, ki je preganjana v vseh državah v katerih prebivajo. Turčija ima še posebej agresivno politiko do Kurdov. Preganjanja, prepovedi delovanja, etnično čiščenje in prepovedi strank ne pomenijo nič, ko je potrebno uveljavljati politične in gospodarske interese.

Matej T. Vatovec,
vodja poslanske skupine Levica

Deli.